skip to Main Content

Meer geld voor goede arbeidsvoorwaarden

Meer geld voor arbeidsvoorwaarden is een van de verkiezingsspeerpunten van FBZ. De arbeidsmarkt in de zorg staat onder druk. Om personeel voor de sector te werven en behouden, is het minimaal nodig dat de lonen meestijgen met de inflatie. Voor sommige groepen is onderzocht dat de beloning achterloopt vergeleken met andere collectieve sectoren en met de marktsector. FBZ vindt dat er structureel extra geld moet komen voor verbetering van salarissen voor loongroepen in de zorg die achterlopen bij de markt. Wat zeggen de verkiezingsprogramma’s over dit speerpunt? Lees het hieronder.

GroenLinks-PvdA

Verzorging wordt weer een aantrekkelijk vak. De loonachterstand van verpleegkundigen maken we ongedaan door de salarissen in de verpleeghuizen en de thuiszorg op zijn minst weer aan te sluiten bij andere sectoren.

We investeren structureel in (…) het salaris, (…) van alle verpleegkundigen, verzorgenden en andere directe zorgmedewerkers in de ziekenhuiszorg, de thuiszorg, de gehandicaptenzorg, de jeugdzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de verpleeghuiszorg

D66

Wij willen meer geld voor mensen in de verpleging en verzorging. Ook werkgevers en werknemers moeten met elkaar kijken naar de cao’s, functiewaardering en -differentiëring in de zorg. De ruimte voor loonstijging in de zorg is gekoppeld aan de loonstijging in de marktsector. Wij garanderen dat dit zo blijft.

Nieuw Sociaal Contract (NSC)

Zorg- en welzijnsaanbieders en de regio’s zullen beleid moeten hebben voor goed werkgeverschap en werkplezier om personeel te behouden, door meer te investeren in bij- en nascholing van de medewerkers in lage functiegroepen, ziekteverzuim te verminderen, instroom te verbeteren en meer uren te werken, met name voor de schaarse beroepen zoals verpleegkundigen en verzorgenden. Daarnaast moet er aandacht zijn voor goede primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden.

Volt

Om de zorgsector aantrekkelijk te houden om in te werken, zijn goed werkgeverschap, innovatie en een eerlijke beloning noodzakelijk.

De lonen in de zorg laten we aansluiten op de lonen in de rest van de publieke sector. De lonen in de zorg liggen 6 tot 9 procent lager dan vergelijkbare functies in de markt. Die loonkloof voelen medewerkers extra in een tijd dat alles duurder wordt.
Voor Volt betekent dit ook dat artsen en medisch specialisten zich dienen te houden aan de Wet normering topinkomens. Het werken in loondienst van de instelling moet de norm worden en door wetgeving worden ondersteund, ook voor artsen.

SGP

Een beter salaris voor verpleegkundigen en verzorgenden.

SP

We brengen de menselijke maat terug in de zorg en herstellen het vertrouwen in de zorgverleners. Zij verdienen betere arbeidsomstandigheden en meer zeggenschap over hun eigen werk, waarmee wij ook de hoge uitstroom van het personeel willen stoppen. De lonen gaan dus omhoog en zorgverleners krijgen meer invloed om onzinnige regels en bureaucratie te schrappen. Zij stellen vast welke zorg nodig is en niet de verzekeraars.

JA21

Forse, brede investeringen in de zorg om de afbraak van de afgelopen jaren ongedaan te maken en betere salarissen voor zorgpersoneel.

FVD

Structurele salarisverhoging en betere arbeidsvoorwaarden voor verzorgenden en verpleegkundigen.
Concurrerende arbeidsvoorwaarden om de zorg weer aantrekkelijk te maken voor werknemers.

PVV

Elke zorgmedewerker is hard nodig! De PVV maakt daarom geld vrij om de personeelstekorten weg te werken. Bijvoorbeeld door het aannemen van nieuw personeel, het aantrekkelijker maken voor de huidige zorgwerknemers om meer uren te werken, het aanpakken van de administratietijd en overhead. Dan is er geen personeelstekort.

VVD, BBB, CDA, ChristenUnie

Geen specifieke opmerkingen.

×Close search
Zoeken