skip to Main Content

Minder regeldruk

Minder regeldruk is een van de verkiezingsspeerpunten van FBZ. Al vanaf 2018 loopt het overheidsprogramma Ontregel de Zorg, maar er komen nog steeds meer regels en administratieve lasten bij dan er verdwijnen. Veel zorgprofessionals besteden meer dan een kwart van hun werktijd aan administratie. Een deel van die administratie is uiteraard nodig, maar lang niet alles. Meestal gaat het om in onze ogen overbodige regels vanuit verzekeraars en zorgkantoren. Zoals het afwijzen van een declaratie als er geen handtekening van een arts op staat, maar van bijvoorbeeld een fysiotherapeut, ergotherapeut, verpleegkundig specialist of physician assistant. FBZ wil dat vertrouwen in de zorgprofessional vooropstaat en onnodige controle en verantwoording direct wordt afgeschaft.
Wat zeggen de verkiezingsprogramma’s over dit speerpunt? Lees het hieronder.

VVD

Zorg moet makkelijk thuis of dichtbij georganiseerd kunnen worden zonder vast te draaien in wetten en regels.
De stappen om regeldruk te verminderen zijn nog lang niet groot genoeg. We nemen landelijk de regie om de zorg stevig te vereenvoudigen, zoals het versimpelen van verantwoordingseisen van verzekeraars en schrappen van dubbele uitvragen door toezichthouders.

We bevorderen no-showbeleid om het aantal afspraken dat niet nagekomen wordt tegen te gaan. Dat begint natuurlijk met het verlichten van administratief werk, het ontlasten in het logistieke werk en het vergemakkelijken van contact met patiënten. Het werkplezier gaat daarmee omhoog, omdat de medewerker wordt ontlast.

GroenLinks-PvdA

We maken een einde aan het verantwoordingscircus waarbij zorgverleners aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, aan de Nederlandse Zorgautoriteit en aan de verschillende verzekeraars eindeloze verantwoording moeten afleggen. Enkel verantwoording die nodig is voor het tegengaan van zorgfraude en voor de kwaliteit van zorg blijft bestaan.

D66

We beperken de administratieve lasten. Waar zorgverleners worden belast met extra administratieve regels gaat het principe ‘waar er een regel bij komt moet er ook een weg’ gelden. Het werkplezier van zorgprofessionals is gebaat bij meer vertrouwen op hun professionaliteit en motivatie.

Nieuw Sociaal Contract

Bij nieuw overheidsbeleid op het gebied van de zorg wordt getoetst hoeveel regeldruk een nieuwe wet of beleidsregel oplevert. We nemen de voorstellen van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving (RVS) over uit het rapport ‘Is dit wel verantwoord?’ (2023), om de zorgbureaucratie in vijf jaar te halveren.

Registraties moeten krachtig worden verminderd of gestopt, te beginnen met de kwaliteitskeurmerken en accreditaties. Hiertoe wordt een deskundige commissie met doorzettingsmacht aangesteld. Ook komt er meer aansturing om uniformiteit van formulieren, kwaliteitsuitvragen en aanbestedingen bij gemeenten en zorgverzekeraars te realiseren.

BBB

BBB wil (…) dat rigoureus geschrapt wordt in allerlei bureaucratische systemen die ertoe geleid hebben dat een verpleegkundige ongeveer 40% van haar tijd besteedt aan papier en één van de hoofdredenen is waarom werknemers de zorg verlaten.

BBB wil dat het woud van de kwaliteitsvisitaties wordt gesnoeid. Tot op heden heeft het ‘ontregel de zorg’-traject beperkt effect gehad. BBB draait daarom nu eens de bewijslast om. Op aangeven van brancheverenigingen worden regels geschrapt tenzij de regelstellende instantie kan bewijzen dat de regel noodzakelijk is.

Als een zorgprofessional vaststelt dat een patiënt een blijvende lichamelijke of verstandelijke beperking heeft, vervalt de jaarlijkse indicatiestelling voor de Wmo en de wijkverpleging.

Volt

We zorgen dat zorgverzekeraars en andere financierders op dezelfde manier kwaliteitsdata gaan verzamelen om de administratieve lasten bij zorgaanbieders te verlagen.

CDA

Er komt een omvangrijke operatie in de gehele zorg om verantwoordingsregels terug te dringen. In de thuiszorg, wijkverpleging, gehandicaptenzorg en de verpleeghuiszorg wordt het zogeheten ‘regelarme werken’ ingevoerd. Op die manier kost administratie minder tijd en blijft er meer tijd over voor het verlenen van zorg.

ChristenUnie

Verminder de bureaucratie in de zorg. Veel regels zijn onnodig. We kiezen voor vertrouwen en voorkomen onnodige registraties. We kijken ook kritisch naar de toets-methodes. Zorgaanbieders bekostigen we meerjarig. We willen de zorg in eenduidigere zorgregio’s organiseren om de bureaucratie en overlegvormen te verminderen.

SGP

Schrap en vereenvoudig de regels in de zorg. Minder regels biedt meer ruimte voor de menselijke maat. Als stip aan de horizon: halvering van de regeldruk. Vereenvoudig bijvoorbeeld de regels voor onvrijwillige zorg. Maak het aanvragen en verantwoorden van financiering makkelijker. En zorg ervoor dat mensen met een levenslange lichamelijke beperking niet iedere keer opnieuw moeten bewijzen dat zij zorg nodig hebben.

SP

We stoppen met alle nutteloze bureaucratie.

JA21

Bureaucratie sterk terugdringen en de macht van zorgverzekeraars inperken.

FVD

Minder bureaucratie door ‘ontregel de zorg’ en afschaffen van de vinkjescultuur. Kwaliteit wordt weer leidend.

PVV

Geen specifieke opmerkingen.

×Close search
Zoeken