skip to Main Content

Een leven lang ontwikkelen

Een leven lang ontwikkelen is een van de verkiezingsspeerpunten van FBZ. Voor behoud en doorstroming van werknemers zet FBZ in op (doorbetaalde) tijd voor scholing en ontwikkeling voor alle zorgprofessionals, recht op loopbaanbegeleiding en tijd voor inwerken en begeleiden van studenten en nieuwe collega’s. FBZ pleit voor betere loopbaanpaden, ook over de grenzen van sectoren heen. Wat zeggen de verkiezingsprogramma’s over dit speerpunt? Lees het hieronder.

GroenLinks-PvdA

We investeren structureel in de opleidingen, (…) en het perspectief van alle verpleegkundigen, verzorgenden en andere directe zorgmedewerkers in de ziekenhuiszorg, de thuiszorg, de gehandicaptenzorg, de jeugdzorg, de geestelijke gezondheidszorg en de verpleeghuiszorg.

D66

Door slimmer op te leiden, bij te scholen of na te scholen zijn zorgprofessionals in staat om gedurende hun carrière over te stappen en andere vormen van zorg aan te bieden. Denk bijvoorbeeld aan verpleegkundigen modulair opleiden voor de acute zorg. Deze vormen van slim opleiden worden gestimuleerd zodat mensen langer in de zorg kunnen blijven werken.

Nieuw Sociaal Contract (NSC)

We willen dat onderwijsprogramma’s van hbo- en wo-opleidingen beter aansluiten op de beroepspraktijk. Ook moet er een sectorbreed opleidingsaanbod komen ten behoeve van de continue ontwikkeling van professionals, beleidsmakers en onderzoekers in de sector.

Zorg- en welzijnsaanbieders en de regio’s zullen beleid moeten hebben voor goed werkgeverschap en werkplezier om personeel te behouden, door meer te investeren in bij- en nascholing van de medewerkers in lage functiegroepen, ziekteverzuim te verminderen, instroom te verbeteren en meer uren te werken, met name voor de schaarse beroepen zoals verpleegkundigen en verzorgenden.

BBB

Opleidingsplaatsen moeten meer aansluiten op maatschappelijke behoeften. Er is nu een tekort aan huisartsen, terwijl sommige medisch specialisten geen passende baan vinden.

Er komt een BBL-traject (leer/werktraject) voor buitenlandse zorgprofessionals om de Nederlandse taal te leren, zodat zij sneller op een effectieve manier aan het werk kunnen.

Volt

We zorgen voor meer aandacht voor opleidingen in de zorg- en welzijnssector, onder andere door het afschaffen van het collegegeld voor deze opleidingen.

SGP

Investeren in scholing en training. Aandacht loopbaanontwikkeling mbo-verpleegkundigen.

VVD, CDA, ChristenUnie, SP, JA21, FvD, PVV

Geen specifieke opmerkingen.

×Close search
Zoeken