De vakbonden, waaronder de FBZ, hebben gereageerd op het rapport van de Inspectie van het Onderwijs en de petitie door medewerkers van de TU Delft over de sociale veiligheid op de werkvloer. De vakbonden roepen het College van Bestuur van de TU Delft op om het oordeel van de Onderwijsinspectie te aanvaarden en de verantwoordelijkheid te nemen die bij een dergelijk oordeel hoort.
In 2022 is de Inspectie van het Onderwijs een onderzoek gestart naar de sociale veiligheid op de TU Delft. Op vrijdag 1 Maart 2024 is het eindrapport van de Inspectie door de TU Delft vrijgegeven. De conclusie van wanbeheer door de inspectie, het zwaarste oordeel dat de inspectie kan vellen, werd tegengesproken door het College van Bestuur (CvB) van de TU Delft. Een uitgebreide reactie én een onafhankelijk rapport (opgesteld in opdracht van de TU Delft) werden gepubliceerd om de visie van het CvB te ondersteunen. Het CvB dreigt zelfs met een stap naar de rechter.
Signalen over onveilig klimaat bekend sinds 2020
Op maandag 4 maart hebben de voorzitters van vakbonden, vertegenwoordigd in het lokaal overleg (LO) aan de TU Delft, en de voorzitter Ondernemingsraad TU Delft met het CvB gepraat over de ontstane situatie. Het CvB heeft hierbij toegegeven dat de vakbonden al meerdere jaren signalen hebben afgegeven die in overeenstemming zijn met het rapport van de Onderwijsinspectie. De Onderwijsinspectie verwijst terecht naar jaarverslagen van 2022 van vertrouwenspersonen en ombudsfunctionaris personeel. Deze verslagen maken melding van een sociale onveilige werkomgeving binnen de TU Delft en zelfs een stijging van het aantal meldingen van seksuele intimidatie. De medewerkersmonitor van 2020 toonde aan dat 23 procent van de medewerkers één of meerdere gevallen van ongewenste persoonlijke bejegening heeft meegemaakt.
Petitie door medewerkers gestart
Maandag 4 Maart hebben meerdere bijeenkomsten plaatsgevonden op alle faculteiten en bij de universiteitsdienst over deze zaak. Veel medewerkers hebben aangegeven dat zij zich herkennen in het oordeel van de Onderwijsinspectie. Inmiddels is ook een petitie gestart om het CvB te overtuigen het rapport van de inspectie te accepteren en niet naar de rechter te gaan. De petitie is hier te vinden.
De vakbonden ondersteunen deze petitie en wijzen erop dat een gang naar de rechter veel geld kost, bovenop wat het onafhankelijk rapport en de reactie al hebben gekost. De vakbonden wijzen er verder op dat het wanbeleid onder meer het gevolg is van een management-visie die het aantrekken van extern onderzoek en geld bóven het onderwijs en het welzijn van medewerkers plaatst.
Minister staat achter het rapport
De minister van onderwijs heeft ook al aangegeven het oordeel van de Inspectie van het Onderwijs te accepteren en roept het CvB hier op naar te handelen. Het rapport van de Onderwijsinspectie toont aan dat het werkklimaat binnen de TU Delft aan de nodige verbetering toe is. Daar hoort een gang naar de rechter vanwege reputatieschade niet bij.