skip to Main Content

Europese verkiezingen en zorg: wat betekent dit voor ons?

Verkiezingen

Op donderdag 6 juni gaan we naar de stembus voor de Europese Parlementsverkiezingen. Welke macht heeft het Europees Parlement op het zorgbeleid in Nederland? Misschien wel meer dan je denkt. In vergelijking met de ons omringende landen presteren we behoorlijk goed als het gaat om kwaliteit van de zorg en toegang. De lidstaten zijn zelf verantwoordelijk voor het organiseren en verstrekken van medische zorg. Maar op Europees niveau kan wel wetgeving gemaakt worden ‘om de gezondheid van de EU-burgers te beschermen en verbeteren’ door bijvoorbeeld verbetering van de efficiëntie. Stemmen heeft dus wel degelijk zin.

Zoals gezegd is ons zorgsysteem behoorlijk op orde, als je het vergelijkt met andere landen. De uitgaven aan zorg zijn iets hoger dan gemiddeld. Dat blijkt uit de jaarlijkse OECD-rapportage ‘Health at a glance’.

Alle Nederlandse Tweede Kamerfracties, behalve DENK, doen mee aan de Europese verkiezingen. Standpunten over diverse onderwerpen zijn te lezen in hun verkiezingsprogramma’s. De VvAA heeft een overzicht gemaakt van de belangrijkste standpunten die partijen innemen over de zorg. Opvallend is dat Volt de enige partij is die specifiek aandacht besteedt aan voldoende medewerkers in de zorg. Zij pleiten voor een Europees brede aanpak om zorgmedewerkers te werven. Partijen besteden vooral veel aandacht aan preventie, Europese inmenging bij een pandemie, aanpak hoge medicijnprijzen en digitalisering.

×Close search
Zoeken