skip to Main Content

Nieuwste inzichten voor aanpak van verzuim en verloop 

ArbeidsmarktGezondenveiligwerken

De tussenrapportage van het preventieplan voor medewerkers in zorg en welzijn van IZZ, FWG en PGGM biedt zorg- en welzijnsorganisaties inzichten voor beleid en het gericht aanpakken van verzuim en verloop. Zij kunnen hiermee beter prioriteren en keuzes maken over de inzet van hun schaarse middelen en capaciteit voor het behoud en de inzetbaarheid van medewerkers. De drie initiatiefnemers delen de eerste resultaten in hun tussenrapportage

Er nemen 14 organisaties deel aan het preventieplan. Onder meer krijgen zij door luistersessies met hun medewerkers inzicht in hun behoeften in het dagelijks functioneren. Daarbij wordt duidelijk hoe bestaande actieprogramma’s, beleidsplannen en -initiatieven, interventies en structuren hieraan invulling geven. Dit gwordt vastgelegd in een concreet actieplan en opgevolgd met monitoring van hun verzuim en verloop.

Doeltreffend werken aan behoud en inzetbaarheid

Volgens IZZ slaat het preventieplan een brug tussen onderzoeksgegevens en de praktijk. Met de luistersessies en door reflectiesessies met bestuurders gebeurt een check waar in de organisatie de vraagstukken zitten en welke interventies nu écht effectief zijn.

Prioriteren en effectief terugdringen

PGGM geeft aan dat de inzichten uit de data-analyse en luistersessies belangrijke input zijn voor het gesprekken in de organisatie om de huidige beleidsinitiatieven aan te scherpen en te prioriteren, zodat ze ongewenst verloop en verzuim effectief kunnen terugdringen.

Data cruciaal voor verbetering

FWG signaleert dat de data-gedreven aanpak van het Preventieplan voor medewerkers in zorg en welzijn de deelnemende organisaties waardevolle inzichten  geeft. Hiermee kunnen zij hun plannen aanscherpen en onderbouwen. Het helpt beleid en concrete initiatieven beter af te stemmen op de behoeften van medewerkers en het doorvoeren van gerichte verbeteringen.

×Close search
Zoeken