FBZ is de organisatie die opkomt voor de belangen van klinisch embryologen en analisten werkend in een fertiliteitslaboratorium die lid zijn van Vereniging voor klinisch embryologie (KLEM). Maar wat houdt het beroep van een klinisch embryoloog precies in? Waar werken ze? We zullen deze vragen beknopt beantwoorden. Daarnaast interviewen we klinisch embryoloog Samantha de Witte om inzicht te krijgen in de praktijk.
Meer informatie over een klinisch embryoloog
Een klinisch embryoloog is een specialist in reproductieve geneeskunde die zich bezighoudt met het laboratoriumdeel van fertiliteitsbehandelingen. Ze begeleiden fertiliteitsbehandelingen, voeren onder andere ICSIs uit (injectie van een zaadcel in een eicel) en selecteren de beste embryo’s voor plaatsing in de baarmoeder. Cryopreservatie van eicellen, sperma en embryo’s voor toekomstig gebruik is ook een belangrijke taak. Daarnaast worden er ook genetische tests uitgevoerd op embryo’s t.b.v. het screenen op genetische afwijkingen. Klinisch embryologen zijn verantwoordelijk voor het kwaliteitssysteem in het fertiliteitslaboratorium, ze managen de IVF analisten en ze houden zich bezig met de ontwikkelingen en onderzoeken in de fertiliteitszorg om succes in fertiliteitsbehandelingen te bevorderen.
Waar werken ze?
Een klinisch embryoloog werkt meestal in ziekenhuis, een academisch ziekenhuis of een gespecialiseerde medische faciliteit, zoals vruchtbaarheidsklinieken, reproductieve centra en ziekenhuizen met een focus op voortplantingsgeneeskunde.
Vooropleiding
Om toegelaten te worden tot de opleiding moet de aspirant-Klinisch embryoloog in opleiding met goed gevolg een doctoraal- of ingenieursexamen (drs., ir.), Master of Science degree (M.Sc.) in één van de relevante biowetenschappen, biotechnologie of (dier)geneeskunde aan een Nederlandse universiteit hebben afgelegd, of beschikken over een doctoraat (dr., PhD), behaald door onderzoek in één der genoemde studierichtingen.
“Ik vervul dromen van patiënten”
Interview met Samantha de Witte, klinisch embryoloog bij Amsterdam UMC
Wat motiveerde je om klinisch embryoloog te worden?
“Mijn carrière als Klinisch Embryoloog begon na mijn promotie aan het Erasmus MC. Ik werd geïnspireerd door een klinisch embryoloog waar ik een meeloopdag had. Het leek mij een ontzettend interessant vak. Ik kwam toen een vacature tegen voor een klinisch embryoloog in opleiding bij het Amsterdam UMC locatie VUmc (voorheen bekend als VU Medisch Centrum Amsterdam) en besloot te solliciteren. Nadat ik de opleiding van 3 jaar had afgerond, ben ik er met veel plezier blijven werken als Klinisch Embryoloog.”
Wat haal je de meeste voldoening uit?
“Het leukste is natuurlijk het bewerkstellingen van een succesvolle zwangerschap bij koppels met fertiliteitsproblemen. Het is een voorrecht om deel uit te maken van dit proces en getuige te zijn van het geluk en de vreugde die het brengt. Ik vind het hartverwarmend om te zien hoe iedereen bij ons IVF centrum met passie en toewijding werkt om ervoor te zorgen dat elke behandeling een succes wordt. Ik voel me echt verbonden met mijn collega’s van de verschillende disciplines, omdat we allemaal één doel hebben: het vervullen van de dromen van onze patiënten.”
“Het proces van het werken met embryo’s is zeer delicaat en vereist veel expertise. We besteden veel aandacht aan de kwaliteit en ontwikkeling van de embryo’s. Vanaf dag één tot ongeveer dag zes beoordelen we zorgvuldig de ontwikkeling en kwaliteit van de embryo’s voordat ze worden teruggeplaatst of worden ingevroren. We werken altijd volgens strikte richtlijnen en streven naar de best mogelijke kans op succes.”
Wat zijn misvattingen over het vak?
“Ik krijg wel eens de vraag van patiënten of we kunnen selecteren op bepaalde kenmerken, zoals gender, haarkleur en lengte. In Nederland is gender selectie echter niet toegestaan wanneer er geen achterliggende medische redenen zijn en bovendien is het niet ons doel. Ons doel is het bewerkstelligen van een gezonde zwangerschap.”