skip to Main Content

Aanpassingen in het FWG-systeem

Functiewaardering

Op basis van ontwikkelingen in functies vindt op 1 oktober de jaarlijkse actualisatie plaats van het FWG-systeem. Dit jaar is onder andere de functie van diëtist en klinisch fysisch medewerker aangepast. De functie van biomedisch technoloog is opgenomen in het systeem. Voor de masteropgeleide paramedicus is naar aanleiding van het onderzoek geen wijziging in het systeem doorgevoerd, maar is wel een praktijkvoorbeeld ontwikkeld.

Wat is er precies voor deze functies gewijzigd? Dat lichten we hieronder toe. Het aangepaste functiemateriaal is sinds 1 oktober 2024 beschikbaar in het FWG-systeem.

Functies ontwikkelen mee

Veel branches in de zorg* maken voor functiewaardering gebruik van het FWG-systeem. Functies veranderen voortdurend door ontwikkelingen in de zorg. Daarom onderzoekt Stichting FWG jaarlijks de ontwikkelingen in tal van functies en past na ruggespraak met de vakbonden en werkgeversorganisaties het functiemateriaal in het FWG-systeem hierop aan. FBZ heeft de betreffende verenigingen in de gelegenheid gesteld input te geven en toe te lichten op welke manier functies zich ontwikkeld hebben. Vervolgens vond afstemming plaats over de aanpassingen. Dit heeft geresulteerd in actualisatie van het volgende functiemateriaal.

Erkenning voor ontwikkeling van functie van diëtist

Omdat de bestaande ijkfunctie van diëtist in het FWG-systeem zowel inhoudelijk als qua niveau niet paste bij de functie van een vakvolwassen diëtist, leidde dit vaak tot discussies tussen diëtisten en hun werkgever over een passende inschaling. In het onderzoek is vastgesteld dat de functie van diëtist zich heeft ontwikkeld en daarom niet meer voorkomt op het niveau van functiegroep 45. Dat betekent dat functiegroep 45 wordt verwijderd uit de kernfunctie van diëtist. De bestaande ijkfunctie wordt vervangen door een nieuwe ijkfunctie in functiegroep 50.

Door de onderzoekers van Stichting FWG zijn geen functiebeschrijvingen binnen instellingen aangetroffen die volgens de FWG-systematiek een indeling in functiegroep 55 rechtvaardigen. Dit betekent dat niveau 55 niet wordt toegevoegd in het systeem. De feitelijke inhoud van een functie binnen een instelling is uiteindelijk bepalend voor de indeling, dit wordt dus niet dwingend voorgeschreven door het al dan niet voorkomen van een niveau binnen het systeem.

In het onderzoek was oorspronkelijk geen functiebeschrijving aangetroffen van een diëtist-onderzoeker. Omdat de NVD aangaf dat deze functie wel in meerdere ziekenhuizen in ontwikkeling is, is vervolgens specifiek onderzoek gedaan naar de functie van diëtist-onderzoeker. Door middel van interviews is een praktijkvoorbeeld opgesteld dat illustreert hoe deze functie er in de praktijk uit kan zien. Als de functie in een ziekenhuis hiermee overeenkomt, dan hoort hier een indeling in functiegroep 55 bij. Het praktijkvoorbeeld, dat hier te downloaden is, kan ter inspiratie worden gebruikt bij het opstellen van een functiebeschrijving.

Nieuw: biomedisch technoloog in de zorg

De functie van biomedisch technoloog was nog niet opgenomen in het FWG-systeem. Met als gevolg dat de functiebeschrijvingen in het werkveld erg divers waren. Ook hadden sommige biomedisch technologen een meer algemene functiebeschrijving die niet duidelijk maakte wat hun functie inhield. Op basis van het onderzoek wordt de functie nu opgenomen binnen de kernfunctie Specialist medische technologie. Binnen deze kernfunctie komt de functie van biomedisch technoloog voor op het niveau van functiegroep 60 en 65. Er wordt een ijkfunctie opgenomen met een indeling in functiegroep 65, om de meer vakvolwassen biomedisch technoloog te illustreren.

Klinisch fysisch medewerker onder bredere kernfunctie Specialist medische technologie

De functie van klinisch fysisch medewerker kende een ijkfunctie in het FWG-systeem op het niveau van functiegroep 50 en viel binnen de kernfunctie Medisch technicus. Deze ijkfunctie was echter inhoudelijk achterhaald, en ook de inbedding in deze kernfunctie leek niet helemaal passend. In het onderzoek naar deze functie is te weinig actueel functiemateriaal aangetroffen om duidelijkheid te krijgen over de ontwikkelingen binnen deze functie. Omdat van andere functies binnen deze kernfunctie wel voldoende materiaal te vinden was, is besloten de ijkfunctie van klinisch fysisch medewerker te laten vervallen.

De functie blijft vallen onder dezelfde kernfunctie, maar deze wordt verbreed en krijgt als nieuwe titel Specialist medische technologie. De functie van klinisch fysisch medewerker kan nog altijd worden ingedeeld met FWG 3.0 door middel van de negen gezichtspunten, waarbij de kaderteksten en andere ijkfuncties dienen als vergelijkingsmateriaal.

Meestal geen aangepaste functie door vervolgopleiding van paramedici

Voor paramedici bestaan diverse vervolgopleidingen voor meer specialisatie of verbreding. Onderzocht is of het volgen van een hbo+ of masteropleiding leidt tot een aangepaste functie en mogelijk een andere indeling, zodat dit kan worden opgenomen in het FWG-systeem. Het blijkt echter dat aanvullende opleidingen zelden leiden tot een aangepaste functiebeschrijving. Dit ligt anders wanneer masteropgeleide paramedici doorstromen naar andere functies, zoals leidinggevende of onderzoeksfuncties met een bijbehorend takenpakket. Dan valt de functie van deze paramedici niet meer onder de oorspronkelijke kernfunctie van hun beroep. Omdat nauwelijks functiebeschrijvingen van paramedici met een vervolgopleiding zijn aangetroffen, leidt dit niet tot toevoeging van functiemateriaal in het FWG-systeem.

Uit interviews kwam naar voren dat voor een paramedicus in de praktijk wel degelijk sprake kan zijn van meer gespecialiseerde taken op basis van een vervolgopleiding of ervaring binnen een bepaald vakgebied zonder dat dit is vastgelegd in een functiebeschrijving. Deze taken leiden dan echter niet tot een hogere indeling omdat deze niet gecombineerd worden met overstijgende taken zoals beleid en innovatie op organisatieniveau. Alleen als deze combinatie wel aan de orde is, komt mogelijk een hogere functiegroep in beeld. Om dit te illustreren, is een praktijkvoorbeeld opgesteld van een geriatriefysiotherapeut. Hierin wordt duidelijk gemaakt dat de functie van geriatriefysiotherapeut in het onderzoek veelal is aangetroffen op het niveau van functiegroep 55, maar dat functiegroep 60 ook mogelijk is bij aanvullende overstijgende taken. Het praktijkvoorbeeld is hier te downloaden.

Praktijk bepaalt de uiteindelijke indeling

De daadwerkelijke inhoud van een functie binnen een instelling bepaalt uiteindelijk altijd de bijbehorende indeling. Dus als een functie afwijkt van een ijkfunctie uit het FWG-systeem kan dit reden zijn hoger of lager in te delen. Het is belangrijk een realistische functiebeschrijving te hebben. Wil je instelling aan de slag met een aangepaste functiebeschrijving en/of indeling, dan is het zaak dat je als werknemer hierover meedenkt en niet wacht totdat je functiebeschrijving is vastgesteld. Ook kan je zelf in veel gevallen een verzoek indienen om jouw functiebeschrijving of indeling aan te passen.

In de FAC functiewaardering kun je nagaan hoe functiewaardering verloopt en wat de relatie is tussen de arbeidsovereenkomst en de functiebeschrijving. Maar ook bijvoorbeeld hoe je toegang krijgt tot het FWG-systeem, wat de termen ijkfunctie en kernfunctie inhouden en wat een praktijkvoorbeeld is. Wil je advies of ervaar je problemen? Als je beroepsvereniging FBZ Rechtshulp aanbiedt als onderdeel van je lidmaatschapspakket, dan kun je voor individuele juridische ondersteuning rechtstreeks terecht bij onze arbeidsjuristen. Als je dit niet zeker weet, kijk dan hier eerst wat voor jouw beroepsgroep geldt.

*Deze zorgbranches gebruiken FWG

Voor de volgende cao’s geldt toepassing van het FWG-systeem of een afgeleide daarvan:
• Cao Ambulancezorg
• Cao Gehandicaptenzorg
• Cao GGZ
• Cao Kraamzorg
• Cao VVT
• Cao Ziekenhuizen

×Close search
Zoeken