skip to Main Content

“Kabinet, investeer in zorgprofessionals om arbeidsmarkttekort te verminderen”

Het kabinet-Schoof neemt de verkeerde maatregelen om het arbeidsmarkttekort te verminderen. Dat stelt FBZ in aanloop naar het begrotingsdebat van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport dat woensdag 23 oktober plaatsvindt. “In plaats van te investeren in betere arbeidsvoorwaarden komen er juist bezuinigingen”, zegt FBZ-voorzitter Maarten Faas.

Faas erkent dat de ambities van dit kabinet op het eerste gezicht veelbelovend lijken. “Belangrijk is dat het personeelstekort tot topprioriteit is verheven. Dit moet gebeuren door de regeldruk in de zorg te verlagen en in te zetten op AI. Een goed initiatief, maar niet voldoende om het arbeidsmarkttekort op te lossen”, zegt Faas. “Het verlagen van regeldruk kan lucht geven, maar lost te weinig op. Het waarderen en ontzorgen van zorgprofessionals heeft het meeste effect op de huidige overspannen arbeidsmarkt en zelfs dan betekent dit alleen een vermindering van het verwachte arbeidsmarkttekort. Dat blijkt ook uit de recente scenarioanalyse Arbeidsmarktstudie Zorg & Welzijn van onderzoeksbureau Rebel.”

Wegbezuinigd

Faas vervolgt: “Van de conclusies uit die scenarioanalyse zien we als FBZ qua maatregelen in het regeerprogramma en in de VWS-begroting niets terug. In plaats daarvan kondigt dit kabinet gewoon bezuinigingen op de zorg aan. Kijk naar het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn. Dat wordt wegbezuinigd, terwijl er binnen dat programma door allerlei partijen in de zorg gezamenlijk oplossingen zijn bedacht. Doodzonde.”
“Digitalisering en het verminderen van administratieve lasten zijn ook niet de meest effectieve manier om het arbeidsmarkttekort aan te pakken. Deze scenariostudie geeft duidelijk aan dat investeren in zorgprofessionals pure noodzaak is en dat dit het meeste effect sorteert”, aldus Faas.

Verbetering van arbeidsvoorwaarden

FBZ ziet met lede ogen aan dat in de hele zorgsector mensen met een middeninkomen al snel vijf procent minder verdienen dan in vergelijkbare beroepen in andere sectoren. “Het vorige kabinet heeft het aan cao-partijen overgelaten om die achterstanden in te lopen, maar dat kan niet langer. Om te voorkomen dat mensen uit de zorg vertrekken, zijn aantrekkelijke en concurrerende arbeidsvoorwaarden essentieel. Daar hebben alle zorgprofessional recht op.”

×Close search
Zoeken