Op 18 december gaan de onderhandelingen voor een nieuwe Cao Ziekenhuizen verder. Tijdens de eerste overlegronde op 20 november heeft FBZ haar inzet toegelicht en aangegeven dat iedere zorgprofessional dezelfde mate van waardering verdient en op een gezonde en veilige manier zijn werk moet kunnen doen. Het middel loondifferentiatie is daarbij in onze ogen geen acceptabele oplossingsrichting. In een kort animatiefilmpje dat FBZ samen met de LAD heeft gemaakt, wordt uitgelegd waarom.
Tot 2019 was een gelijke procentuele loonsverhoging voor alle werknemers een gevestigd principe in cao-land – gebaseerd op het functiehuis en de gedachte dat iedere werknemer eenzelfde mate van koopkrachtverbetering verdient. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) liet dat principe als eerste werkgeversorganisatie in de zorg los door in de Cao Ziekenhuizen 2019-2021 loondifferentiatie toe te passen. Hogere inkomensgroepen kregen een procentueel lagere salarisverhoging dan midden- en lagere inkomensgroepen, om zo de loonachterstanden van bepaalde functiegroepen in te lopen. De verwachting was destijds dat het bij die ene keer zou blijven, maar in de twee daaropvolgende cao’s is opnieuw loondifferentiatie toegepast.
Waarom is loondifferentiatie geen goed idee?
- FBZ en de LAD (Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband) vinden loondifferentiatie niet het juiste middel. Ze vinden dat functiegroepen aan de onderkant en het midden een hoger inkomen verdienen, maar dat betekent niet dat andere groepen daarvoor de rekening moeten betalen. Dat past niet bij het karakter van een cao. Inkomenspolitiek wordt al bedreven via het belastingsysteem en is geen onderwerp voor cao-tafels.
- De inflatie over de periode 2018-mei 2024 was iets meer dan 25 procent. De loonontwikkeling in de Cao Ziekenhuizen in die cao-periode (juli 2018-januari 2025) is ruim 28 procent voor middengroepen en laagste schalen en iets minder dan 14 procent voor de hogere schalen. Functiegroepen met een hogere schaal hebben dus geen koopkrachtbehoud of -verbetering gekregen, maar gingen er in koopkracht op achteruit. Met het oog op de werkdruk en de lange werkweken die alle zorgprofessionals maken, vinden FBZ en de LAD dat alle zorgprofessionals ook recht hebben op een beter perspectief. Zorgprofessionals doen het werk immers met z’n allen.
- De reden voor de NVZ om loondifferentiatie toe te passen, is om de loonachterstanden van bepaalde functiegroepen (FWG 35 t/m FWG 65) in te lopen. Uit een onderzoek door AWVN in opdracht van de Vereniging Brancheorganisaties Zorg blijkt echter dat deze functiegroepen in 2023 nog steeds zes tot zeven procent achterliepen ten opzichte van vergelijkbare functies in de publieke sector en zes procent ten opzichte van de BV Nederland. De vraag is waarom werkgevers dan steeds naar dit middel grijpen, terwijl het niet de gewenste oplossing biedt.
Beter perspectief voor álle zorgprofessionals
De komende jaren hebben we iedere zorgprofessional hard nodig. FBZ en de LAD vinden daarom dat werkgevers loondifferentiatie niet langer als oplossingsrichting moeten zien en dat álle zorgprofessionals recht hebben op een beter perspectief.