skip to Main Content

Casus: Is het juist dat mijn werkgever mijn loon niet doorbetaalt bij uitval door sportblessure?

Rechtshulp

Zorgprofessional James van Kampen* houdt van motorcrossen in zijn vrije tijd. Tijdens een off-road avontuur in Frankrijk valt hij ongelukkig en kan voorlopig niet werken. Bij het melden van zijn ziekte, deelt zijn werkgever mee dat zijn loon niet wordt doorbetaald. James is verbijsterd en neemt contact op met FBZ Rechtshulp. Hij komt in gesprek met arbeidsjurist Annette Borgers.

James vertelt eerlijk dat hij twee jaar geleden ook al eens een lange periode uitviel door een gecompliceerde beenbreuk na een motorcrossreis. Dit keer heeft hij echter een zware hersenschudding. James belde met lood in de schoenen naar zijn werk, omdat het precies in de zomervakantie was, waarin het lastig is roosters rond te krijgen. Hij voelde zich bezwaard richting zijn collega’s. Hij had er wel rekening mee gehouden dat er niet positief gereageerd zou worden, maar niet met de onaangename mededeling dat zijn werkgever dat zijn loon niet wilde doorbetalen. Volgens zijn leidinggevende had hij bewust gekozen voor een risicovolle sport, en had hij daarom geen recht op loondoorbetaling.

Loondoorbetaling bij ziekte

Borgers stelt James gerust: “Werkgevers zijn wettelijk verplicht om het loon door te betalen bij ziekte, waarbij zij minimaal zeventig procent van het laatstverdiende loon moeten uitkeren. Veel cao’s, zoals de Cao Ziekenhuizen waar jij onder valt, bieden daarnaast aanvullingen die jou in het eerste ziektejaar recht geven op honderd procent van je loon.”

Er is een uitzondering voor ziekten die opzettelijk zijn veroorzaakt. “Echter, jurisprudentie toont aan dat het voor werkgevers moeilijk is dit aan te tonen. Als werknemer moet je namelijk opzettelijk ziek willen worden. Ook al weet je dat motorcross risicovol is, niemand onderneemt dat met de intentie om een hersenschudding op te lopen,” legt Borgers uit.

Daarnaast heeft de regering bij de invoering van deze wettelijke uitzondering duidelijk gemaakt dat risicovol gedrag niet leidt tot verlies van aanspraak op loondoorbetaling. Borgers: “Het beoefenen van een risicovolle sport ontslaat een werkgever niet van zijn verplichting het loon door te betalen als het fout gaat.”

Onderscheid

Ook cosmetische ingrepen waar geen directe medische noodzaak voor is leiden weleens tot discussies. Moet de werkgever het salaris doorbetalen tijdens het herstel, of moet de werknemer verlofuren opnemen? Borgers legt uit dat er onderscheid is tussen de voorziene hersteltijd en eventuele extra hersteltijd bij complicaties. “Voor de voorziene hersteltijd na een cosmetische ingreep heb je geen recht op loondoorbetaling, maar bij extra hersteltijd door complicaties is dat wel het geval.”

Werkgever moet alsnog het loon doorbetalen

Na deze uitleg concludeert Borgers dat de werkgever zijn verplichting om het loon door te betalen niet kan negeren. Met deze info weet James wat hij moet doen. Hij kan de informatie en documentatie van Borgers aan zijn leidinggevende voorleggen. James ontvangt documentatie die hij Uiteindelijk ziet de werkgever in dat hij niet correct heeft gehandeld. James ontvangt alsnog het loon waarop hij recht heeft. En de werkgever stuurt James een mooie bos bloemen voor een voorspoedig herstel.

Namen van cliënten in deze rubriek zijn fictief in verband met de privacy van de cliënt.

×Close search
Zoeken