Een cao met een looptijd van 2,5 jaar met in het eerste jaar geen loonsverhoging, waarschijnlijk een schamele 2,12% voor de resterende looptijd en geen enkele verbetering van werktijden of werk-privébalans. Na vier rondes onderhandelingen komen werkgevers in de kraamzorg met een onacceptabel eindbod waarmee ze de onderhandelingen op slot hebben gezet. De vijf betrokken vakbonden, FBZ, FNV Zorg & Welzijn, NU’91, CNV Zorg & Welzijn en AVV, hebben vandaag aan werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg laten weten dat het eindbod van tafel moet om verder te kunnen onderhandelen. Vakbonden gaan ondertussen in gesprek met hun leden over de vervolgstappen.
Het beetje koopkrachtherstel dat er de afgelopen jaren is gedaan doordat zorgverzekeraars extra geld beschikbaar stelden, wordt met het eindbod volledig teniet gedaan. De bonden vragen zich zo langzamerhand echt af of werkgevers wel begaan zijn met de werknemers in de kraamzorg of de jonge gezinnen die daar afhankelijk van zijn.
Wensen werknemers genegeerd
De vakbonden hebben bij deze cao-onderhandelingen voorstellen gedaan om het werken in de sector aantrekkelijker te maken en de werk-privébalans flink te verbeteren. De kraamzorg heeft ook te maken met een hoog ziekteverzuim. De vakbonden verwachten dat met een betere werk-privébalans ook het ziekteverzuim omlaaggaat. Maar in het eindbod van de werkgevers staat daar letterlijk geen zin over in. “Nergens lezen wij dat de werkgevers iets willen met werktijden. Ook afspraken uit de vorige cao over werkbare voorstellen om de werktijden te verbeteren zijn in rook opgegaan”, laten de vakbonden weten.
Kraamverzorgenden doen er blijkbaar niet toe
De houding van de werkgevers staat symbool voor hoe het er al jaren aan toegaat in de sector. Er wordt niet geluisterd naar de kraamverzorgenden, ze worden wederom afgescheept met een fooi. Werkgevers leggen bovendien alle risico’s die de onvoorspelbaarheid van het werk met zich meebrengt bij de werknemers neer. Zoals het wachten op het moment van bevalling, waarbij de kraamverzorgende wel constant in de startblokken moet staan. En of de kraamverzorgende een dienst wel volledig kan werken en dus ook betaald krijgt. Een kraamverzorgende krijgt regelmatig tijdens een dienst te horen dat ze ‘niet meer nodig is’, omdat oma of een ander familielid het wel kan overnemen.
7.500 werknemers
In de kraamzorg werken zo’n 7.500 mensen die onder de cao vallen. De lonen zijn zo’n beetje de laagste in de sector zorg & welzijn, een sector waar de salarissen al jarenlang achterlopen op de salarissen in de marktsector. De huidige cao liep af op 30 juni 2024. De nieuwe cao zou, met een looptijd van 2,5 jaar, gelden tot en met 31 december 2026.