Arbeidsmarkt
Vakbond FBZ zet zich in voor goede arbeidsvoorwaarden en een gezonde werkomgeving voor zorgprofessionals. De situatie op de arbeidsmarkt heeft hier grote invloed op. Door de krapte op de arbeidsmarkt hebben vakbonden een sterkere onderhandelingspositie aan de cao-tafel. We zien echter ook dat het personeelstekort leidt tot een nog hogere werkdruk in de zorg. Door demografische ontwikkelingen zoals dubbele vergrijzing zal het tekort volgens prognoses oplopen naar zo’n 169.000 werknemers. Daarom zet FBZ zich in om voor aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden om de huidige zorgprofessionals te behouden en nieuwe aan te trekken.
Wat wil FBZ?
De komende jaren lopen de personeelstekorten dusdanig op dat veranderingen nodig zijn op het gebied van meer preventie, scherpere keuzes, innovatie en andere manieren van werken. Zorgprofessionals moeten hierover meepraten en meebeslissen. Zowel op landelijk niveau als binnen hun eigen instelling. Om ervoor te zorgen dat zorgvragers deze veranderingen begrijpen en steunen, is het belangrijk dat de overheid een maatschappelijke dialoog initieert. In sommige zorgsectoren is het aantal openstaande vacatures nu al zo groot dat dit zorgt voor extreme werkdruk. Er moet vooral meer vertrouwen komen in zorgprofessionals, waardoor onnodige controles en administratieve taken kunnen worden verminderd, en werknemers meer tijd hebben voor de zorg.
FBZ wil ook dat er meer opleidingsplekken komen voor professionals in tekortsectoren en meer ruimte voor coaching en begeleiding.
Tot slot is het essentieel om te investeren in het welzijn van huidige medewerkers zodat zij gezond kunnen blijven werken en de zorgsector niet verlaten. Er moet meer vast personeel komen in de zorg, bij voorkeur in loondienst. Flexcontracten en de inhuur van zzp’ers verhogen de kosten en leiden ertoe dat impopulaire diensten vaker worden toegewezen aan vaste medewerkers. Vast personeel zou voorrang moeten krijgen bij de inroostering en een betere beloning moeten krijgen dan zzp’ers. Daarnaast moeten werkgevers investeren in goede arbeidsvoorwaarden en meer opleidings- en ontwikkelmogelijkheden voor zorgprofessionals.
Wat doet FBZ?
FBZ onderhandelt namens zorgprofessionals over de cao. Daarin worden niet alleen afspraken gemaakt over arbeidsvoorwaarden, maar ook over zaken die te maken hebben met de arbeidsmarkt, zoals het generatiepact om oudere werknemers gezond aan het werk te houden en afspraken over het percentage flexwerkers dat mag worden ingezet. FBZ praat ook mee over het arbeidsmarktbeleid aan zogenoemde ‘arbeidsmarkttafels’.
Om de toenemende zorgvraag in de toekomst aan te kunnen, is de overheid het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg & Welzijn (TAZ) gestart. In zeven kerngroepen worden oplossingen bedacht voor de toekomstige arbeidsmarkt. FBZ neemt deel aan de kerngroepen ‘sociale en technologische innovatie’ en ‘leven lang ontwikkelen’. Samen met andere vakbonden geven we input voor het volledige programma.
Verder onderzoeken we samen met beroepsverenigingen de positie van professionals in de zorg. Verder neemt FBZ deel aan het maatschappelijke debat over de toekomst van de arbeidsmarkt in de zorg en stimuleert de overheid om een maatschappelijke dialoog te starten over de zorg van de toekomst. Ook binnen de instellingen stimuleert FBZ dat je positie als zorgprofessional wordt versterkt en dat je kan meedenken en meebeslissen over het beleid en de organisatie van de zorg.
Tenslotte zit FBZ in verschillende arbeidsmarkt- en opleidingsfondsen, die erop gericht zijn het werk in de zorg gezond en aantrekkelijk te houden en positieve ontwikkelingen voor de arbeidsmarkt te stimuleren.
Wat betekent dat voor jou?
Dankzij de betrokkenheid van FBZ bij cao-onderhandelingen, arbeidsmarkttafels, programma’s als TAZ en arbeidsmarktfondsen, krijg je als zorgprofessional nadrukkelijk een stem op de plek waar beslissingen worden genomen. Dat gebeurt ook door binnen de instellingen te werken aan de positionering van professionals. Knelpunten op de arbeidsmarkt en de gevolgen hiervan voor het werk van zorgprofessionals, worden zo op de juiste plek aangekaart. Omdat FBZ tienduizenden zorgprofessionals vertegenwoordigt en een groot netwerk heeft binnen de zorg, vervult zij een belangrijke signaleringsfunctie waar de professional baat bij heeft.
Een maatschappelijke dialoog, de omslag naar een toekomstbestendige zorg en keuzes binnen de eigen instelling vragen om zorgprofessionals die willen meepraten en meedenken. Kijk wat je binnen je eigen instelling kan doen en vraag als je vastloopt FBZ om ondersteuning. Als door bijvoorbeeld aanbesteding of financieringsproblemen bij je instelling sprake is van een fusie, dreigend faillissement of overname van werk, gaat FBZ namens de werknemers met de werkgever in gesprek. We informeren over wat er aan de hand is en wat je zelf moet doen. Speelt dit bij jouw instelling, en twijfel je of FBZ hiervan op de hoogte is, neem dan vooral via bureau@fbz.nl contact met ons op.
Gehandicaptenzorg: StaG
De Stichting Arbeidsmarkt Gehandicaptenzorg (StAG) is een
samenwerkingsverband van sociale partners in de branche gehandicaptenzorg. Doel is een bijdrage te leveren aan een aantrekkelijke en gezonde branche om in te werken. Met professionele, vitale medewerkers en organisaties en een goed arbeidsklimaat. Meer weten? www.arbeidsmarktgehandicaptenzorg.nl.
GGZ: O&O-fonds GGZ
Het O&O-fonds GGZ is in 2005 opgericht door de sociale partners met als doel: een sterke en evenwichtige arbeidsmarkt in deze branche. Zodat de behoeften en wensen van organisaties en werknemers in de ggz zo goed mogelijk op elkaar aansluiten. Bijvoorbeeld door vernieuwende activiteiten te stimuleren op het gebied van arbeidsmarkt- en hrm-beleid in de ggz. Meer weten? www.werkenindeggz.nl.
Gezondheidscentra: SSFG
Om goede eerstelijnszorg te kunnen blijven leveren en over voldoende gekwalificeerd personeel te kunnen blijven beschikken, is gezamenlijke ontwikkeling van arbeidsmarkt- en scholingsbeleid essentieel. SSFG ondersteunt hierbij. Dit is het sociaal fonds dat verbonden is met de Cao Gezondheidscentra/AHG. De SSFG is er voor alle werknemers in de multidisciplinaire eerstelijnsgezondheidszorg. De activiteiten van SSFG staan in het teken van het stimuleren van goede arbeidsverhoudingen, scholing en sociaal beleid. Meer weten? www.ssfg.nl.
Jeugdzorg: FCB
FCB stimuleert en ondersteunt werkgevers en werknemers bij de ontwikkeling van het werk in de branches Welzijn & Maatschappelijke Dienstverlening, Jeugdzorg en Kinderopvang. Voor FBZ is de cao-tafel Jeugdzorg relevant. In FCB-verband werken werkgevers en werknemers samen om de ontwikkeling van het werk in de sector Welzijn, Jeugdzorg en Kinderopvang te stimuleren. Daarnaast wordt gewerkt aan een positief imago van het werk in deze branche. Meer weten? www.fcb.nl.
Universiteiten, universitair medische centra en onderzoekinstellingen: SoFoKleS
SoFoKleS, het Sociaal Fonds voor de Kennissector, voert projecten en onderzoek uit en subsidieert activiteiten op het gebied van de academische arbeidsmarkt. Het fonds deelt zijn kennis met de Nederlandse universiteiten, universitair medische centra en onderzoekinstellingen. Meer weten? www.sofokles.nl.
VVT: AO VVT
De Stichting Arbeidsmarkt- en Opleidingsbeleid VVT (AO VVT) wil de werking van de arbeidsmarkt van de branche Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT) bevorderen en verbeteren. Goede arbeidsomstandigheden vormen daarin een belangrijk element. Evenals aandacht voor personele knelpunten en de mogelijke oplossingen. In de Stichting AO VVT werken werknemers en werkgevers samen op deze thema’s. Meer weten? www.aovvt.nl.
Ziekenhuizen: StAZ
De Stichting Arbeidsmarkt Ziekenhuizen (StAZ) is een samenwerkingsverband van werkgevers- en werknemersorganisaties in de ziekenhuisbranche op het gebied van arbeidsmarktbeleid. StAZ streeft naar een aantrekkelijke ziekenhuisbranche. Partijen ontplooien gezamenlijk activiteiten en verspreiden de ontwikkelde producten op brancheniveau. Meer weten? www.staz.nl.