Op basis van de Monitor Gezond Werken blijkt dat het zorggebruik onder zorgmedewerkers is gedaald. Voor het eerst in 5 jaar gebruiken ze minder fysiotherapie en psychische zorg. Het lijkt op het eerste oog een positieve ontwikkeling, maar volgens Stichting IZZ is dit juist een zorgwekkend signaal: er is sprake van het niet gebruiken van zorg onder een groep die al lange tijd onder hoge werkdruk staat.
Het gaat niet beter met de gezondheid van zorgmedewerkers. Het verzuim is onverminderd hoog. Ook is bijna 1 op de 5 zorgmedewerkers het afgelopen jaar besmet met het coronavirus en de helft van hen houdt daar langdurig klachten aan over. Het wordt hoog tijd dat zorgmedewerkers en leidinggevenden beter voor zichzelf en elkaar gaan zorgen. Anders dreigt meer uitval en een hogere uitstroom.
Klachten versus bevlogenheid
Het gebruik van zorg door zorgmedewerkers zelf is zorgwekkend laag. Voor het eerst in 5 jaar gebruiken zij minder fysiotherapie en psychische zorg. Terwijl 37% afgelopen jaar heeft verzuimd en zij kampen met lichamelijke (75%) en psychische klachten (30%). Bovendien trekt corona een zware wissel, 81% piekert over corona, 18% is afgelopen jaar besmet met COVID-19, de helft had daar langdurig klachten van, bijna twee keer zoveel als het landelijk gemiddelde. Bij de helft van de zorgmedewerkers worden lichamelijke of psychische klachten veroorzaakt of verergerd door het werk. Een op de zeven voelt zich zelfs vaak of altijd uitgeput. De hoge werkdruk, gebrekkig leiderschap en een ongezond werkklimaat zijn de grootste boosdoeners. Ook slaapt 1 op de 4 medewerkers slecht. Toch zijn ze bevlogen: 70% bruist van energie.
Uitstel eigen zorg
Ondanks de klachten en het hoge verzuim daalde het gebruik van fysiotherapie met 3% en de psychische zorg met wel 10% ten opzichte van 2019. Slechts de helft van de zorgmedewerkers met lichamelijke of psychische klachten bezocht een zorgverlener. Degenen die wel wilden, maar niet gingen, werden tegengehouden door minder aanbod van de zorg, een gesloten praktijk, een digitaal consult of angst voor een COVID-19 besmetting.
Bestuurder, leidinggevende en team moeten tij keren
Een sleutelrol voor verbetering van de gezondheid van zorgmedewerkers ligt bij leidinggevenden en bestuurders. Het is belangrijk dat zij deze cijfers serieus nemen en gezond werken prioriteit geven. Dan pas zie je uitputting, zorggebruik en verzuim afnemen. Nauwe betrokkenheid van henzelf, praten met hun mensen, zorgen voor meer zeggenschap en gedeelde verantwoordelijkheid voor medewerkers zijn bepalend. Daarnaast moeten zij gaan voor minder regeldruk, hun waardering en vertrouwen uitspreken en ernaar handelen. Belangrijker dan ooit is het dat collega’s en teams onderling ook extra op elkaar letten en worden ondersteund in het met elkaar delen van zorgen en ervaringen.
Over IZZ: gezond werken in de zorg
Stichting IZZ helpt de gezondheid van medewerkers te verbeteren door gezond werken binnen de organisatie te bevorderen. Met onderzoek, kennisdeling en projecten om gezonder te werken en via de IZZ-zorgverzekering.
Lees het volledige bericht op de site van IZZ.