Uit cijfers van het onderzoeksprogramma AZW blijkt dat het aantal medewerkers in de VVT tussen 2016 en 2018 is gegroeid met ruim 20 duizend. Een goede en noodzakelijke prestatie gezien de enorme opgave die er ligt om ook in de toekomst mensen de juiste zorg en ondersteuning te kunnen bieden.
Uit de voorlopige cijfers blijkt dat de intramurale zorg tussen het derde kwartaal 2016 en het derde kwartaal van 2018 is gestegen met 14.500 medewerkers. Voor zorg thuis betrof de stijging 6.300 medewerkers. De gemiddelde deeltijdfactor is ongeveer gelijk gebleven (0,62 intramuraal, 0,56 zorg thuis). Het ziekteverzuim steeg in 2018 door naar 7,12% ten opzichte van 6,67% in 2017.
Toenemend aantal zij-instromers
In het derde kwartaal van 2018 betrof het aantal nieuwe medewerkers in de VVT afkomstig uit een andere branche dan zorg en welzijn ruim 42%. Door het aanbieden van bijvoorbeeld een oriëntatiebaan voor drie maanden, bieden we nieuwe instromers een mogelijkheid om te ontdekken of werken in de zorg bij hen past. Het is mooi om te zien dat mensen op een later moment in hun carrière bewust kiezen voor de ouderenzorg. Voor deze doelgroep is het echter wel noodzakelijk dat er een passend opleidingsaanbod gerealiseerd wordt. Werkgeversorganisatie ActiZ zet daarom in op het bieden van meer maatwerk, modulair opleiden en het snel actualiseren van de bijscholing voor BIG-herregistraties. Dit alles om het arbeidsmarktpotentieel te vergroten.
Uitstroom nog altijd hoog
De instroom in de VVT is hoger dan de uitstroom. Desondanks verlaten nog te veel medewerkers de branche, met name in de leeftijdscategorie 20-30 jaar. Daar zijn verschillende oorzaken voor zoals: werkdruk, administratieve lasten en de grote wissel die onregelmatig werken trekt op de werk-privébalans van medewerkers. In 15 landelijke schrapsessies ‘snappen, schrappen of verbeteren’, wordt de administratieve druk aangepakt. Ook wordt gekeken waar slimme technologie kan helpen om de tijdsdruk te verminderen.