Het nieuwe pensioenstelsel wordt niet op 1 januari 2022 ingevoerd, maar waarschijnlijk een jaar later. Dat melden bronnen aan het Financieele Dagblad. Demissionair minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees zou binnenkort de Tweede Kamer hierover willen informeren. Dit betekent dat ook de overgangsregelingen voor pensioenen vertraging oplopen. Het uitstel verbaast FBZ niet, want er zijn nog veel losse eindjes die uitgewerkt moeten worden. FBZ betreurt het besluit dan ook niet, want er moet zorgvuldig worden omgegaan met de pensioenvoorziening van miljoenen Nederlanders.
Volgens de oorspronkelijke planning zou de wet die de overgang mogelijk maakt, per 1 januari 2022 ingaan. Maar de wetsvoorstellen zijn nog niet af en moeten als ze wel gereed zijn eerst nog langs de Tweede en Eerste Kamer. Ook schrijft het Financieele Dagblad dat de grote hoeveelheid reacties op de internetconsultatie (lees hier de reactie van FBZ) voor vertraging zorgt.
Geen kortingen
Werknemers en pensioengerechtigden mogen uiteraard niet de dupe worden van het uitstel. Daarom pleit FBZ ervoor dat de soepelere regels die dit jaar gelden om het korten op pensioenen te voorkomen, in de tussentijd blijven gelden.
Besluiten
Het is voor werkgevers- en werknemersorganisaties (de sociale partners) en pensioenfondsen belangrijk dat er wel vaart gemaakt wordt met de uitwerking. Veel besluiten die genomen moeten worden over nieuwe pensioenregelingen zijn hier namelijk van afhankelijk. Ook als de nieuwe Pensioenwet ingaat, moeten vakbonden, werkgevers en pensioenfondsen nog veel keuzes maken over de nieuwe pensioenregeling. Het is belangrijk dat daar ondanks het uitstel van de wet voldoende tijd voor blijft, het gaat tenslotte om de pensioenvoorziening van miljoenen werknemers.