Wat doen verloskundigen?
Een verloskundige streeft naar de beste zorg voor de zwangere, haar partner en het (ongeboren) kind. Hij/zij adviseert en ondersteunt vóór, tijdens en na de zwangerschap. Hij/zij controleert de gezondheid van moeder en de baby, bespreekt het verloop van de zwangerschap en beantwoordt allerlei (medische) vragen. Hierbij kan gedacht worden aan vragen over de zwangerschap, de bevalling, de baby en de rol als moeder en (toekomstige) ouders. Maar ook het geven van advies op het gebied van gezond zwanger worden en gezond zwanger zijn, begeleiding bij een miskraam en anticonceptie (bijvoorbeeld voor het plaatsen van een spiraal) en het bespreken van ervaringen, angsten, verwachtingen en wensen. Daarnaast zijn veel verloskundigen bevoegd voor het maken van echo’s in de zwangerschap, zoals de termijn- en 20-weken echo.
Waar werken verloskundigen?
In Nederland wordt een bevalling gezien als een natuurlijk proces waarbij zwangeren zelf kunnen kiezen waar (en met wie) zij willen bevallen: thuis, in het ziekenhuis (poliklinisch) of in een geboortecentrum. Een verloskundige die in de eerste lijn werkt (verloskundigenpraktijk of geboortecentrum) begeleidt thuisbevallingen, bevallingen in een geboortecentrum of poliklinisch in het ziekenhuis. Een klinisch verloskundige (werkzaam in de tweede of derde lijn) begeleidt zwangerschappen en bevallingen met een medische indicatie, in het ziekenhuis. Hij/zij heeft medische bevoegdheid onder verantwoordelijkheid van een gynaecoloog. Daarnaast kan een klinisch verloskundige ook werken in een geboortecentrum dat verbonden is aan een ziekenhuis.
Loopbaanperspectief
De enige studie waarmee je je kunt kwalificeren als verloskundige, is de 4-jarige hbo-opleiding Verloskunde. Er zijn in Nederland drie initiële opleidingen tot verloskundige gevestigd, in vier opleidingsplaatsen: Amsterdam, Groningen, Maastricht en Rotterdam. Hogeschool Zeeland biedt daarnaast in samenwerking met Hogeschool Antwerpen een speciaal traject Verpleegkunde & Verloskunde aan. Deze hbo-opleiding duurt vijf jaar en na afronding kun je zowel in de verpleegkunde als in de verloskunde aan de slag (bron: Academie Verloskunde – Amsterdam en Groningen (verloskunde-academie.nl)).
Interview met verloskundige Sanne Bokkers
“Ik richt me op iets heel moois”
Sanne Bokkers (38) is verloskundige in de eerste lijn en heeft samen met drie collega’s een eigen verloskundigenpraktijk. In 2011 is Sanne door het blad “Wij jonge ouders” uitgeroepen tot ‘Verloskundige van het jaar’. Wat doet een verloskundige zoal? Bokkers vat het samen.
“Als verloskundige begeleid ik vrouwen vanaf de kinderwens tot en met de bevalling thuis of in het ziekenhuis. Tijdens de zwangerschap houd ik zowel de groei van de baby als de gezondheid van de moeder in de gaten. Ik ben gespecialiseerd om een echo te maken. Ook kunnen zich spannende situaties voordoen. Zo moet ik soms een baby in stuitligging draaien. Verder controleer ik de gezondheid van moeder en kind tijdens het kraambed. Los daarvan ben ik als verloskundige tegenwoordig ook bevoegd om voor te lichten over anticonceptie, om die voor te schrijven of in te brengen.
Er zitten dus heel veel kanten aan het vak, en omdat situaties onvoorspelbaar kunnen zijn, zijn we altijd telefonisch bereikbaar. We werken ook nauw samen met de gynaecologen in het ziekenhuis en sturen een zwangere na overleg zo nodig door.”
Waarom heb je voor het vak gekozen?
“Mijn moeder werkte als verpleegkundige op de verloskamer en mijn tante was verloskundige. Dit inspireerde me te verdiepen in het vak ‘verloskunde’. Ook omdat ik graag met mensen werk. Wat mij vooral aanspreekt is dat ik me volledig kan richten op dit unieke medische vakgebied, waarbij een prachtig natuurlijk proces de boventoon voert. Je bent dus niet zozeer bezig met de behandeling van een ziekte.”
Waar haal je de meeste voldoening uit?
“Een belangrijke competentie van een verloskundige is ‘communiceren’. Je moet weten hoe je bepaalde dingen uitlegt, hoe je bepaalde mensen benadert en goed kunnen analyseren wat ze nodig hebben en hun wensen zijn. Je biedt zorg op maat en dat vind ik leuk. Daarnaast haal ik voldoening uit de continuïteit in mijn vak. Zo zie ik mensen tijdens hun zwangerschap, begeleid ik hun bevalling en kom ik over de vloer in hun kraamtijd. Voor veel mensen een hele bijzondere periode, ook vaak een nieuw hoofdstuk in hun leven. Ik vind het nog steeds mooi om hier onderdeel van te zijn.”
Wat zijn vooroordelen over het vak?
“Ik moet wel lachen als een vriendin me een stukje uit het boek van Kluun stuurt waarin het volgende beeld wordt geschetst: De verloskundige: een veelal potige vrouw van middelbare leeftijd. Wij krijgen zelf vaak te horen dat we een jonge praktijk zijn, maar verloskundigen zijn er in alle maten, soorten en leeftijden. Wat ik verder merk is dat mensen soms verbaasd zijn over wat ik allemaal doe. Vaak bestaat het beeld dat we alleen bevallingen doen. Zoals aangegeven zit er enorm veel variatie in het takenpakket van de verloskundige. Geen dag is dus hetzelfde.”