skip to Main Content

Mentale fitheid zorgwerknemers neemt af

Gezondenveiligwerken

Zorgwerknemers geven hun mentale fitheid een 6,8, terwijl deze in 2021 nog een 7,1 was. De hoogste werkdruk ooit laat samen met de verwachting dat dit deze komend kwartaal flink toeneemt mentaal en fysiek sporen na. Een op de vijf heeft vaak tot altijd hoofdpijn door werkdruk en -stress. Ook gaat de werkdruk ten koste van werkplezier en balans. Dit constateert PGGM&CO op basis van onderzoek in samenwerking met Stichting IZZ.

Spelbreker

Ondanks de recente vakantieperiode, voelt de helft van de zorg- en welzijnsmedewerkers zich mentaal niet fitter. Zelfs tijdens vakantie maakte ongeveer de helft zich zorgen over de werkdruk en zag er tegenop weer aan het werk te gaan. Een kwart vond de terugkeer naar het werk vooral door de werkdruk tegenvallen en meer dan de helft is alweer toe aan vakantie.

Vaak hoofdpijn

De werkdruk en -stress leidt ook tot opvallend veel hoofdpijnklachten (55%). Een derde van de zorg- en welzijnsmedewerkers heeft een paar keer per maand last van hoofdpijn en 1 op de 5 vaak tot altijd. Andere veelgenoemde oorzaken van hoofdpijnklachten zijn vermoeidheid (57%), hormonale veranderingen (42%), te weinig water drinken (36%) en slaapproblemen (33%). Hoe vaker medewerkers hoofdpijn hebben, hoe minder fit zij zijn, hoe slechter de balans en hoe lager het werkplezier.

In gesprek

Volgens PGGM&CO is het extra belangrijk dat organisaties aandacht hebben voor het welzijn van hun medewerkers. Ze kunnen in kaart brengen hoe het is gesteld met de fysieke en mentale fitheid van medewerkers, alert zijn op signalen als hoofdpijn, vermoeidheid, prikkelbaarheid en concentratieproblemen. En met medewerkers in gesprek gaan over wat op werkgebied nodig is. Denk aan een betere werk-privebalans door zelfroostering, ondersteuning van een (team)coach, meer ontspanningsmomenten op een werkdag, investeren in de veilige teamsfeer. Daarnaast kunnen medewerkers ook zelf aan de bel trekken bij hun werkgever door bij te hoge werkdruk en mentale of fysieke klachten om hulp te vragen. Door hier tijdig met elkaar over te praten, kunnen zij samen kijken naar wat nodig is om het welzijn te verbeteren.

×Close search
Zoeken