Vanaf januari 2023 is Fysiovakbond FDV officieel aangesloten bij FBZ. FDV vertegenwoordigt fysiotherapeuten in de eerstelijnszorg en heeft onderhandeld met werkgeversvereniging WVF voor een nieuwe cao. Hierbij kreeg FDV advies en ondersteuning van het bureau van FBZ. FDV-leden hebben ook toegang tot individuele juridische dienstverlening door arbeidsjuristen van FBZ Rechtshulp. In een nieuwe editie ‘Kijk eens in de keuken van …’ zetten we fysiotherapeuten in de eerste lijn in het zonnetje. Wat doen ze? Waar werken ze en welke loopbaanperspectieven zijn er voor hen? Op deze vragen en meer krijg je antwoord.
Wat doen fysiotherapeuten en waar werken ze?
Fysiotherapeuten zijn experts in het behandelen en voorkomen van lichamelijke problemen en letsels. Ze helpen bij het herstellen, verbeteren en onderhouden van fysieke functionaliteit en mobiliteit. Fysiotherapeuten gebruiken verschillende technieken en oefeningen om pijn te verminderen, spieren te versterken en het herstel te bevorderen. Ze behandelen diverse aandoeningen, zoals spier- en gewrichtsblessures, postoperatieve revalidatie, chronische pijn, neurologische aandoeningen en ademhalingsproblemen. Fysiotherapeuten geven ook advies over preventie en ergonomie om de algehele gezondheid en het welzijn te bevorderen.
Fysiotherapeuten in de eerste lijn werken meestal in particuliere fysiotherapiepraktijken. Ze kunnen ook actief zijn in gezondheidscentra, poliklinieken, sportklinieken en revalidatiecentra. Daarnaast kunnen fysiotherapeuten in de eerste lijn ook huisbezoeken doen, waarbij ze patiënten behandelen in hun eigen omgeving. Het doel van fysiotherapeuten in de eerste lijn is om direct toegankelijke zorg te bieden aan mensen met musculoskeletale problemen, blessures en andere fysieke aandoeningen.
Loopbaanperspectief
Om fysiotherapeut te worden, voltooi je een geaccrediteerde bacheloropleiding (hbo-opleiding) Fysiotherapie. Daarna doe je werkervaring op in particuliere praktijken, gezondheidscentra en/of revalidatiecentra. Vervolgens kun je je specialiseren in verschillende specialisaties zoals kinderfysiotherapie of manuele therapie, word je praktijkeigenaar of ambieer je een onderzoeks- (academische) carrière. Met veel ervaring en aanvullende vaardigheden kun je doorgroeien naar managementposities binnen de gezondheidszorg, zoals een leidinggevende rol in een zorginstelling.
Kwaliteitsregister
Momenteel bestaan er twee kwaliteitsregisters voor fysiotherapeuten. Het eerste register staat bekend als KRF NL (Kwaliteitsregister voor Fysiotherapeuten Nederland) en wordt ondersteund door beroepsvereniging KNGF. Het tweede register is SKF (Stichting Keurmerk Fysiotherapie). Deze twee registers zijn al geruime tijd in gesprek om te fuseren tot één organisatie genaamd het ‘Kwaliteitshuis Fysiotherapie’. Beide kwaliteitsregisters hebben als doel de bevordering van kwaliteit en het stimuleren van hoogwaardige opleidingen en bijscholingen in het vakgebied van de fysiotherapie.
Interview met Marleen van Dijk
“Niet enkel masseren, maar beweegkwaliteit herstellen.”
Marleen van Dijk (42) is fysiotherapeut bij Fysiotherapiepraktijk Kapellaan & Ouwerkerk in Vught. Ze woont samen met haar man en twee kinderen in Rosmalen. In een interview vat Marleen kort samen wat ze als fysiotherapeut doet en hoe uitdagend het vak kan zijn. Ook werpt ze haar licht op enkele misvattingen over het beroep.
Waarom heb je voor dit vak gekozen?
“Als kind was ik altijd gefascineerd door de complexiteit van het menselijk lichaam en hoe het functioneert. Volgens mijn ouders was ik als kleuter al de eerste om te helpen als een vriendje gewond raakte. Na mijn vwo was mijn eerste keuze om geneeskunde te studeren, maar helaas werd ik uitgeloot. Ik besloot een jaar te werken en volgde ondertussen een cursus sportmassage. Die ervaring wakkerde mijn enthousiasme voor fysiotherapie aan. Hoewel ik ook voor deze opleiding werd uitgeloot, vond ik mijn weg naar Hogeschool Thim van der Laan, waar ik in drie jaar mijn basisopleiding tot fysiotherapeut heb afgerond. Tijdens mijn stages ontwikkelde ik een speciale interesse in orthopedische revalidatie, en in 2008 behaalde ik mijn Master Sportfysiotherapie in Utrecht.”
Hoe haal je voldoening uit je werk?
“Ik heb jarenlang gewerkt in een grote sportpraktijk in Utrecht, waar ik me richtte op sporters en kinderen, vooral die met kniegerelateerde klachten. Ik geniet van het feit dat ik me kan specialiseren in deze gebieden. Wat mijn werk echt vervullend maakt, is de samenwerking met andere gespecialiseerde fysiotherapeuten en andere zorgprofessionals zoals (huis)artsen en diëtisten. Als fysiotherapeut zie ik het als mijn taak om mensen te ondersteunen in hun herstelproces. Samen creëren we de juiste omstandigheden en zorgen we voor effectieve behandelingen, zodat mensen zonder klachten kunnen blijven bewegen.”
Wat zijn vooroordelen over het vak?
“Er bestaan nog steeds veel misvattingen over het werk van fysiotherapeuten. Mensen denken vaak dat we de hele dag door aan het masseren zijn, maar in werkelijkheid zijn we experts op het gebied van houding en beweging. Als fysiotherapeut richten we ons op het verbeteren van de gezondheid van mensen met klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. Er zijn verschillende specialisaties binnen ons vakgebied, zoals kinderfysiotherapie, sportfysiotherapie, longfysiotherapie, bekkenfysiotherapie, manuele therapie, geriatrische fysiotherapie, handtherapie en psychosomatische fysiotherapie. Onze benadering begint met een grondige analyse van de klachten, waarbij we vragen stellen en onderzoek doen. Vervolgens stellen we, in samenwerking met de patiënt, een behandelplan op basis van onze fysiotherapeutische diagnose. Dit behandelplan kan diverse interventies omvatten, zoals advies, oefeningen om de mobiliteit te verbeteren, of mobilisatietechnieken. We evalueren voortdurend de behandelingen om te zorgen dat we het gewenste resultaat bereiken. Zo helpen we mensen bij het verminderen van klachten en het voorkomen van blessures.”