Een reële inkomensverbetering voor alle zorgprofessionals, het recht op zeggenschap bij het beleid van de instelling en het betrekken van zorgprofessionals bij technische innovaties. Dat zijn enkele belangrijke punten waar FBZ zich voor inzet tijdens cao-onderhandelingen voor volgend jaar. Deze en vele andere punten zijn vastgelegd in het Arbeidsvoorwaardenbeleid 2025.
Goede arbeidsvoorwaarden zijn een belangrijke randvoorwaarde om mensen voor het werk in de zorg te interesseren en te behouden. “En dat is hard nodig, want voldoende menskracht is de belangrijkste uitdaging voor de komende decennia”, zo stelt FBZ in haar zojuist verschenen arbeidsvoorwaardenbeleid. “Veel zorgprofessionals merken al dat de werkdruk toeneemt door het wegvallen van collega’s. Op dit moment zijn er bijna 60.000 openstaande vacatures in de zorg.”
Onvoldoende
FBZ schrijft verder dat goed werkgeverschap ook inhoudt dat er een goede beloning is. “Vooral de hogere inkomens hebben de laatste jaren in een aantal cao’s fors minder loonsverhoging gekregen dan andere werknemers, waardoor de prijzen een stuk harder stegen dan hun inkomen. Lage en middeninkomens gingen er in 2024 financieel vaak op vooruit, maar dit was onvoldoende om het verlies aan koopkracht in de voorgaande jaren in te lopen.” Om die reden zet FBZ in 2025 in op een reële inkomensverbetering voor alle zorgprofessionals via een per cao generieke procentuele loonsverhoging die hoger is dan de inflatie.
Om de arbeidsmarkttekorten in de zorg te beperken kan het beste worden geïnvesteerd in goede arbeidsvoorwaarden. Dat blijkt uit een scenariostudie van onderzoeksbureau Rebel. Dit zorgt er namelijk voor dat minder mensen de zorg verlaten, meer mensen instromen en het ziekteverzuim afneemt. In het onderzoek gaat het naast een goed salaris uitdrukkelijk ook om zaken als reiskostenvergoeding, gezonde lunches en persoonlijke ontwikkelmogelijkheden. “FBZ legt het belang van goede arbeidsvoorwaarden voor de toekomst van de zorg in 2025 uitdrukkelijk op de diverse cao-tafels neer. Aangezien het kabinet de Overheidsbijdrage in de Arbeidskostenontwikkeling (OVA) niet extra verhoogt, zal 2025 opnieuw een lastig cao-jaar zijn.”
Betere handhaving cao’s
De speerpunten van het arbeidsvoorwaardenbeleid zijn primaire arbeidsvoorwaarden, zeggenschap en positionering, gezond en veilig werken, flexibiliteit en zekerheid en de arbeidsmarkt. “Zo moeten de arbeidsvoorwaarden in de eerstelijnszorg worden verbeterd, wordt ingezet op betere handhaving van wetgeving en cao’s om het ziekteverzuim en het hoge aantal burn-outklachten terug te dringen en moeten zorgprofessionals in dienstverband voorrang krijgen bij het kiezen van diensten.”
Op deze infographic vind je de belangrijkste punten van het arbeidsvoorwaardenbeleid.