skip to Main Content

Casus: Wat als je minder dan 35% inkomensverlies hebt door ziekte?

Rechtshulp

Zorgprofessional Sander Bakker* is door een langdurige ziekte gedeeltelijk arbeidsongeschikt geworden. Hij vraagt zich af wat de gevolgen zijn voor zijn inkomen nu hij minder dan 35% arbeidsongeschikt is en belt met FBZ Rechtshulp. Hij komt in contact met arbeidsjurist Harmen Huijgen.

Inkomensverlies en WIA-uitkering

Huijgen legt uit dat wanneer je door ziekte je werk niet meer volledig kunt uitvoeren, je werkgever verplicht is om maximaal twee jaar je loon door te betalen. Na deze periode stopt de loondoorbetalingsverplichting van de werkgever. “Als je na twee jaar nog steeds niet volledig kunt werken, kan het UWV een WIA-uitkering toekennen om het verlies van inkomen te dekken. Dit geldt alleen als je minimaal 35% minder kunt verdienen dan voorheen,” aldus Huijgen.

Sander heeft echter van het UWV een beoordeling gekregen waaruit blijkt dat hij inderdaad minder dan 35% inkomensverlies heeft. Huijgen: “Dit betekent dat je niet in aanmerking komt voor een WIA-uitkering omdat het UWV van mening is dat je zelf nog voldoende inkomen kunt genereren.” Hij adviseerde Sander juridische ondersteuning te zoeken als hij denkt dat het percentage te laag is ingeschat. “Soms kan het lonen bezwaar te maken tegen deze beslissing van het UWV,” vult Huijgen aan.

Afspraken met de werkgever

Wanneer je niet in aanmerking komt voor een WIA-uitkering moet je werken om inkomen te genereren. “Het is vaak logisch door te gaan bij je huidige werkgever, vooral omdat je nog een aanzienlijk deel van je arbeidspotentieel kunt gebruiken.” Huijgen raadt Sander aan in gesprek te gaan met zijn werkgever over de mogelijkheden en afspraken te maken over zijn werkhervatting. “Leg de nieuwe afspraken goed vast en pas indien nodig de arbeidsovereenkomst aan. Dit zorgt voor zekerheid, mocht je in de toekomst weer ziek worden.”

Moeizame onderhandelingen met de werkgever

Huijgen waarschuwt dat het kan gebeuren dat Sander en zijn werkgever er niet uitkomen. “Dit kan bijvoorbeeld als bepaalde werkzaamheden die je nu niet meer kunt uitvoeren essentieel zijn voor de bedrijfsvoering en er geen andere passende werkzaamheden beschikbaar zijn.” In dat geval kan het dienstverband mogelijk beëindigd worden. “Als het dienstverband eindigt vanwege langdurige ziekte, maar je komt niet in aanmerking voor een WIA-uitkering, dan kun je mogelijk aanspraak maken op een WW-uitkering,” vertelt Huijgen. “Ook hiervoor gelden specifieke voorwaarden.”

Hij adviseert Sander opnieuw contact met hem op te nemen als hij en/of zijn werkgever overwegen het dienstverband te beëindigen. “Wij kunnen je adviseren over de mogelijkheden van ontslag en de voorwaarden van de verschillende uitkeringen,” besluit Huijgen.

Sander bedankt Huijgen voor de heldere uitleg en waardevolle adviezen. Hij is goed voorbereid het gesprek met zijn werkgever aan te gaan en weet dat hij bij FBZ Rechtshulp terecht kan voor verdere ondersteuning.

*Namen van cliënten zijn fictief in verband met de privacy van de cliënt.

×Close search
Zoeken