skip to Main Content

FBZ-achterban stemt in met nieuwe Cao UMC

UMC

Een ruime meerderheid van de achterban van FBZ heeft ingestemd met het onderhandelingsresultaat voor de nieuwe Cao UMC. De cao gaat met terugwerkende kracht in per 1 januari 2024. Umc-werknemers krijgen in 2024 en 2025 een salarisverhoging van 7% (afgetopt op het maximum van schaal 11). Daarnaast kunnen ze gebruikmaken van een generatieregeling en balansverlof.

Op 15 februari 2024 bereikten de cao-partijen, waaronder FBZ, een onderhandelingsresultaat. Daarin werd onder ander afgesproken dat umc-werknemers per 1 mei 2024 een structurele salarisverhoging krijgen van 4% (afgetopt op het maximum van schaal 11) en per 1 juli 2025 een verhoging van 3% (eveneens afgetopt op het maximum van schaal 11). Daarnaast kunnen werknemers sparen voor balansverlof, zodat ze meer regie hebben over hun eigen duurzame inzetbaarheid. Ook wordt het aantal bovenwettelijke vakantie-uren uitgebreid. Verder wordt in alle umc’s dezelfde reiskostenvergoeding ingevoerd en kunnen werknemers gebruikmaken van een generatieregeling volgens het 80-90-100 principe: je gaat 80% werken tegen 90% van je loon terwijl je pensioenopbouw volledig (100%) doorloopt. Tot slot zijn afspraken gemaakt over de normalisering van de arbeidsduur van aios. Bekijk alle afspraken in het onderhandelingsresultaat.

De meeste leden van de beroepsverenigingen die bij FBZ zijn aangesloten, konden zich vinden in het resultaat, al waren sommige zorgprofessionals ook kritisch op de afgetopte loonsverhoging en op het feit dat de salarisverhoging in 2024 pas per 1 mei in plaats van per 1 januari ingaat.
Tijdens de ledenraadpleging kwamen diverse vragen binnen. Op de meest gestelde vragen geven we hieronder antwoord.

Loonsverhoging


De cao gaat in per 1 januari 2024. Waarom wordt de eerste loonsverhoging dan pas per 1 mei ingevoerd?
Liefst hadden ook wij gezien dat de eerste salarisverhoging per 1 januari 2024 zou ingaan, maar de NFU heeft tijdens de onderhandelingen steeds aangegeven dat de financiële ruimte beperkt was. Uiteindelijk bleek deze afspraak het maximaal haalbare.

Is de kilometervergoeding ook in combinatie met het OV te verkrijgen, zodat ik bijvoorbeeld kan fietsen bij droog weer en bij regen het OV pak, maar dan wel voor beide een vergoeding krijg?
Het voorbereiden van de implementatie van de nieuwe reiskostenregeling vindt plaats in 2024. De ingangsdatum van de afspraken over woon-werk verkeer is 1 oktober 2024, waarbij de afspraak is dat de medewerker dan voor één vervoersvorm kan kiezen. Met ingang van 1 januari 2025 kun je de keuze maken voor beide vormen. Vanaf dan is dus in alle umc’s een combinatie mogelijk.

Per wanneer worden de OV-kosten voor woon-werkverkeer volledig vergoed? Is dat al per oktober dit jaar of pas in 2025?
De afspraken gaan in per 1 oktober 2024, dus ook de 100% OV-vergoeding geldt vanaf dan.

Een aanpassing aan het fietsplan zou fijn zijn. Ook om het gebruik van de fiets te stimuleren. Gebeurt dat nog?
Daar is in dit resultaat niets over afgesproken, maar omdat dit een veelgehoord signaal is, nemen we dit zeker mee tijdens de volgende onderhandelingen.

Generatiebeleid


Hoe is het generatiebeleid geregeld voor werknemers die nu al vijf jaar voor hun pensioen zitten? In mijn umc is nu nog geen generatieregeling, dus vanaf wanneer kan ik hier gebruik van maken?

De cao-partijen hebben afgesproken dat de generatieregeling in alle umc’s uiterlijk binnen 3 maanden na het definitieve cao-akkoord beschikbaar is voor medewerkers. Dit geldt dus voor werknemers in alle umc’s. Dit zal vanaf 15 juni 2024 zijn.

Wordt de generatieregeling ingericht conform de Cao Ziekenhuizen, dat wil zeggen: ook een 60-80-100 of 50-75-100 variant?
Nee, de regeling is anders van opzet dan in de Cao Ziekenhuizen. In de Cao UMC is alleen sprake van een 80-90-100-variant. Vanaf schaal 15 geldt een 80-80-100 variant.

Hoe zit het met de regeling zware beroepen; is die nog steeds van kracht?
Jazeker. Er is een RVU-subsidie toegekend, dus in het kader van duurzame inzetbaarheid is deze regeling nog steeds van kracht.

Vergoeding lidmaatschap


Hoe zit het met de vergoeding van lidmaatschappen van beroepsverenigingen die zijn aangesloten bij FBZ; die worden in mijn optiek nu vaak niet vergoed of het gaat af van het scholingsbudget.
Dat is niet correct. Voor alle bij FBZ aangesloten verenigingen geldt dat het lidmaatschap wordt vergoed en niet mag worden afgetrokken van het scholingsbudget.

Hoofdstuk 14


Wat is de stand van zaken wat betreft de discussie over het toevoegen van beroepsgroepen aan hoofdstuk 14, zoals klinisch embryologen?

Daar zijn nu geen afspraken over gemaakt. Zolang deze wens vanuit deze beroepsgroepen blijft bestaan, gaan we ons hier hard voor maken tijdens de volgende onderhandelingsronde.

×Close search
Search