Uit een recent rapport van Rebel blijkt dat het waarderen en ontzorgen van zorgpersoneel de meeste effecten sorteren om arbeidsmarkttekorten in de zorg te bestrijden. “Spijtig genoeg zijn de maatregelen die hiervoor nodig zijn niet terug te vinden in het Hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet”, stelt FBZ-voorzitter Maarten Faas in zijn nieuwste blog op Skipr. Hij doet daarom een dringende oproep: “Investeer nu in écht betere arbeidsvoorwaarden voor zorgprofessionals.”
Aanleiding voor de blog is het rapport ‘Arbeidsmarktstudie Zorg & Welzijn 2033’ van onderzoeksbureau Rebel dat eind mei is verschenen. In het rapport wordt geconcludeerd dat het waarderen en ontzorgen van zorgpersoneel de meeste effecten sorteren, als je arbeidsmarkttekorten in de zorg wilt bestrijden. “En dat is precies waar FBZ zich als vakbond voor zorgprofessionals voor inzet”, schrijft de FBZ-voorzitter.
130 miljoen geschrapt
Faas is blij met de bevinding dat vooral beleid dat uitgaat van investeren in en ondersteunen van zorgprofessionals, het meeste soelaas blijkt te bieden voor de toekomst. “Tegelijkertijd zitten daar ook mijn zorgen. Zo zijn de maatregelen die hiervoor nodig zijn, spijtig genoeg niet terug te vinden in het Hoofdlijnenakkoord dat PVV, VVD, NSC en BBB hebben gesloten”, stelt Faas. “In plaats daarvan wordt vanaf 2026 per jaar 130 miljoen euro geschrapt voor het zo belangrijke programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn, dat vanuit het ministerie van VWS is opgezet. Geld dat met name bestemd is voor modulair opleiden en het implementeren van innovaties die zorgprofessionals kunnen ondersteunen.”
Tekort aan zorgpersoneel
“Zelfs als je alle scenario’s uit het onderzoek bij elkaar optelt, blijft er in 2033 nog steeds een aanzienlijk tekort aan zorgpersoneel”, zo kijkt Faas vooruit. “Dat tekort is nu al voelbaar. Daarom moet er meer geld beschikbaar komen om mensen te behouden voor de zorg. Daarnaast moeten keuzes worden gemaakt over de vraag welke zorg wel, en niet, kan worden blijven geleverd, wat mensen straks zelf moeten organiseren en wat we op een andere manier kunnen oplossen. Hierover moet het nieuwe kabinet in gesprek, zowel met zorgprofessionals als de samenleving. En wel zo snel mogelijk, want 2033 klinkt misschien nog ver weg, maar is dichterbij dan je denkt.”
De hele blog van Maarten Faas lees je hier.