skip to Main Content

Onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe Cao Kraamzorg

Kraamzorg

Na intensieve onderhandelingen hebben FBZ en de andere vakbonden samen met werkgeversorganisatie Bo Geboortezorg op 8 februari een onderhandelingsresultaat bereikt voor een nieuwe Cao Kraamzorg. Het resultaat omvat verschillende afspraken, waaronder een structurele loonsverhoging van 10% voor werknemers in de eerste helft van 2024.

Zorgverzekeraars erkennen probleem

De nieuwe Cao Kraamzorg is tot stand gekomen na het overwinnen van obstakels zoals financiële beperkingen en een tekort aan kraamverzorgenden. Het bestuur van Bo Geboortezorg heeft de verantwoordelijkheid genomen om afspraken te maken over tariefsverhogingen met de verzekeraars na jaren van achterstanden. Het besef van zorgverzekeraars en Bo Geboortezorg dat er een probleem is en de erkenning van de noodzaak om actie te ondernemen, hebben bijgedragen aan het bereiken van afspraken over loonsverhogingen en de aanpak van inhoudelijke kwesties zoals arbeidstijden en capaciteitsproblemen.

Salarisverhoging

De nieuwe Cao Kraamzorg heeft een looptijd van 1 juli 2023 tot en met 30 juni 2024. Het onderhandelingsresultaat omvat specifieke salarisafspraken, waarbij werknemers vanaf 1 januari 2024 een structurele salarisverhoging van 3,5% ontvangen, gevolgd door een verdere verhoging van 3,5% vanaf 1 april 2024 en 3% vanaf 1 juni 2024.

Verdere afspraken

Daarnaast worden er afspraken gemaakt met betrekking tot menstruatie- en overgangsklachten, waaronder het bespreekbaar maken van deze klachten en het toevoegen van een artikel in de cao voor een veiligheidsprotocol, vergelijkbaar met de VVT-sector. Naast de salarisafspraken en de aanpak van arbeidstijden en capaciteitsplanning, zullen de vakbonden en werkgevers met elkaar in overleg blijven over verdere inhoudelijke afspraken.

Robert Barendse, onderhandelaar arbeidsvoorwaarden: “Ik ben blij dat we eindelijk het jarenlange loonkloof hebben kunnen dichten. Ik kijk er dan ook naar uit om verder te praten over de volgende cao en om verdere financiële en inhoudelijke afspraken te maken. Het overleg tussen sociale partners en werkgevers over de volgende cao is al in volle gang. Het is nu belangrijk om door te pakken.”

Bekijk alle afspraken in het onderhandelingsresultaat.

Hoe verder?

Het FBZ-bestuur zal het onderhandelingsresultaat eerst beoordelen en vervolgens zal er een ledenraadpleging plaatsvinden bij de verenigingen met leden onder deze cao, zodat de achterban van FBZ kan aangeven of ze akkoord gaan met de afspraken voor de nieuwe cao.

×Close search
Zoeken