FBZ roept het nieuwe kabinet op om nu eindelijk echt te investeren in arbeidsvoorwaarden voor zorgprofessionals. Het wordt tijd om de portemonnee te trekken en het niet te laten bij de mooie woorden over goede arbeidsvoorwaarden in het Hoofdlijnenakkoord.
Met name in de eerstelijnszorg is de salariëring veelal onder de maat. Fysiotherapeuten en logopedisten in de eerste lijn verdienen bijvoorbeeld soms zo weinig dat ze er op zaterdag een andere baan naast moeten doen.
Ook blijkt uit recent onderzoek van Fysiovakbond FDV naar arbeidsvoorwaarden en salarissen van eerstelijnsfysio’s dat meer dan zes op de tien eerstelijnsfysiotherapeuten serieus overwegen het vak te verlaten. Door het ontbreken van passende arbeidsvoorwaarden denkt een groot deel van hen buiten de eigen sector werk te zoeken.
En in de gehele zorg verdienen mensen met een middeninkomen al snel vijf procent minder dan in vergelijkbare beroepen in andere sectoren. Als het nieuwe kabinet wil dat mensen in de zorg blijven werken en dat meer jongeren voor de zorg kiezen, moet daar geld voor worden uitgetrokken. Er is geen tijd te verliezen, want door de toenemende vergrijzing en daarmee sterk stijgende zorgvraag wordt dit probleem alleen maar urgenter.
130 miljoen euro geschrapt
Daarnaast blijkt uit een recent rapport ‘Arbeidsmarktstudie Zorg & Welzijn 2033’ van onderzoeksbureau Rebel dat het waarderen en ontzorgen van zorgpersoneel het meeste effect sorteert om arbeidsmarkttekorten in de zorg te bestrijden. FBZ ziet geen maatregelen hiervoor terug in het Hoofdlijnenakkoord. In plaats daarvan worden bezuinigingen op de zorg aangekondigd. Bijvoorbeeld wordt vanaf 2026 per jaar 130 miljoen euro geschrapt voor het zo belangrijke programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn, dat vanuit het ministerie van VWS is opgezet. Geld dat met name bestemd is voor modulair opleiden en het implementeren van innovaties die zorgprofessionals kunnen ondersteunen. Daarom vraagt FBZ het kabinet daadwerkelijk te investeren in een toekomstbestendige arbeidsmarkt voor de zorg en in betere arbeidsvoorwaarden voor zorgprofessionals.
FBZ wil bijdrage leveren
Er is nu al een groot tekort aan mensen in de zorg en uit alle onderzoeken en toekomstscenario’s blijkt dat dit tekort de komende tien jaar gigantisch wordt. Daarom moet er meer geld beschikbaar komen om mensen te behouden voor de zorg. Daarnaast moeten keuzes worden gemaakt over de vraag welke zorg wel en niet kan worden blijven geleverd, wat mensen straks zelf moeten organiseren en wat we op een andere manier kunnen oplossen. Hierover moet het nieuwe kabinet in gesprek, zowel met zorgprofessionals als de samenleving. En wel zo snel mogelijk. FBZ wil hieraan graag een bijdrage leveren.