skip to Main Content

Reactie FBZ op Hoofdlijnenakkoord: bij goede arbeidsvoorwaarden horen investeringen

arbeidsomstandighedenarbeidsvoorwaarden

FBZ roept coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB op om het niet te laten bij mooie woorden over goede arbeidsvoorwaarden in het Hoofdlijnenakkoord, maar daarvoor ook de portemonnee te trekken. “Met name in de eerstelijnszorg is de salariëring vaak onder de maat”, aldus FBZ-voorzitter Maarten Faas. “Als je daadwerkelijk wilt dat mensen in de zorg blijven werken en meer jongeren voor de zorg kiezen, moet je daar geld voor uittrekken. Dat doet het nieuwe kabinet vooralsnog niet.”

FBZ is op dat punt teleurgesteld in het akkoord dat de nieuwe regeringspartijen hebben gesloten. “In de zorg verdienen mensen met een middeninkomen al snel vijf procent minder dan in vergelijkbare beroepen in andere sectoren. Fysiotherapeuten en logopedisten in de eerste lijn verdienen soms zo weinig dat ze er op zaterdag een andere baan naast doen. Voor de verkiezingen vonden PVV en BBB nog dat er direct geld moest worden uitgetrokken om deze kloof te dichten. Die urgentie zie ik in het regeerakkoord niet terug. Ondertussen zien zorgprofessionals in de praktijk steeds meer collega’s verdwijnen terwijl de vraag naar zorg groeit. En met de toenemende vergrijzing wordt dat de komende jaren alleen nog maar erger. Er is dus geen tijd te verliezen”, aldus Faas.

Bereidheid tot investeren

Toch ziet FBZ ook positieve punten in het akkoord: zo zijn aandacht voor autonomie, betere loopbaanmogelijkheden voor zorgpersoneel, goede arbeidsvoorwaarden en het verminderen van de regeldruk en administratieve lasten expliciet in het Hoofdlijnenakkoord genoemd; punten waar FBZ zich al langer voor inzet. “Maar daarmee heb je het realiseren ervan helaas nog niet geregeld”, zegt Faas. “Daarvoor is en blijft nodig dat zowel het nieuwe kabinet als werkgevers daadwerkelijk bereid zijn in zorgprofessionals te investeren. Dat hopen we snel terug te zien, zowel in de uitwerking van dit akkoord als aan de cao-tafel.”

×Close search
Zoeken