skip to Main Content

Reactie FBZ op Miljoenennota: “Er is meer nodig voor oplossen arbeidsmarkttekort”

Om te zorgen dat ons zorgstelsel toegankelijk en kwalitatief hoogwaardig blijft, roept FBZ al jaren dat zorgprofessionals goede arbeidsvoorwaarden verdienen. Die noodzaak wordt de komende jaren alleen maar urgenter. Juist daarom is FBZ teleurgesteld dat het kabinet het nalaat de portemonnee te trekken en scherpe keuzes te maken. “Het kabinet zet vol in op digitalisering en het verminderen van administratieve lasten. Een mooie ambitie, maar om het hele arbeidsmarkttekort op te lossen, is écht meer nodig”, aldus FBZ-voorzitter Maarten Faas.

De ambities van het kabinet-Schoof klinken op het eerste gezicht als muziek in de oren. Dat bleek vorige week al toen het regeerprogramma werd gepresenteerd: het kabinet wil de regeldruk in de zorg verlagen en het personeelstekort is tot topprioriteit benoemd. Die ambities rijmen volgens Faas echter niet altijd met de uitwerking daarvan in de Miljoenennota. “In de gehele zorg verdienen mensen met een middeninkomen al snel vijf procent minder dan in vergelijkbare beroepen in andere sectoren. Het vorige kabinet heeft het aan cao-partijen overgelaten om die achterstanden in te lopen, maar dat kan niet langer. Iedere zorgprofessional heeft recht op goede arbeidsvoorwaarden. Als het nieuwe kabinet wil dat mensen in de zorg blijven werken en dat meer jongeren voor de zorg kiezen, moet ze daar zelf geld voor uittrekken. Er is geen tijd te verliezen, want door de toenemende vergrijzing en daarmee sterk stijgende zorgvraag wordt dit probleem alleen maar urgenter”, aldus Faas. “In de eerstelijnszorg is de salariëring nu zelfs vaak nog veel lager. Logopedisten en fysiotherapeuten in de eerste lijn verdienen bijvoorbeeld soms zo weinig dat ze er op zaterdag een andere baan naast moeten doen. Door het ontbreken van passende arbeidsvoorwaarden denkt een groot deel van hen erover om buiten de eigen sector werk te zoeken.”

Beeld: © Ministerie van Financiën / Martijn Beekman

Bezuinigingen

Uit de recente scenarioanalyse ‘Arbeidsmarktstudie Zorg & Welzijn 2033’ van onderzoeksbureau Rebel blijkt dat het waarderen en ontzorgen van zorgpersoneel het meeste effect sorteert om arbeidsmarkttekorten in de zorg te bestrijden. FBZ ziet daar qua maatregelen in het regeerprogramma en in de VWS-begroting niets van terug. “In plaats daarvan worden bezuinigingen op de zorg aangekondigd. Zo wordt het programma Toekomstbestendige Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn wegbezuinigd, terwijl er binnen dat programma door allerlei spelers in de zorg gezamenlijk oplossingen zijn bedacht. Doodzonde. De minister zet vol in op digitalisering en het verminderen van administratieve lasten. Dat is zeker belangrijk en kan wat lucht geven, maar daarmee los je niet het hele arbeidsmarkttekort op. De scenariostudie geeft duidelijk aan dat investeren in zorgprofessionals pure noodzaak is. En dan nog zal er een aanzienlijk personeelstekort blijven bestaan.”

Keuzes

FBZ vindt daarom dat het kabinet keuzes moet maken over de vraag welke zorg wel en niet kan worden blijven geleverd, wat mensen straks zelf moeten organiseren en wat we op een andere manier kunnen oplossen. “Hierover moet het nieuwe kabinet in gesprek, zowel met zorgprofessionals als de samenleving. En wel zo snel mogelijk. In de Dialoogsessies die wij dit jaar in het kader van ons vijftigjarig bestaan organiseren, zijn we dat gesprek alvast gestart. Eind dit jaar sluiten we die sessies af en zullen we het kabinet concrete handvatten aanreiken.”

×Close search
Zoeken