skip to Main Content

Verzuim in de VVT-sector daalt voor vijfde kwartaal op rij

VVT

Het verzuimpercentage onder medewerkers in de VVT-sector is voor het vijfde kwartaal op rij gedaald, blijkt uit de nieuwe cijfers van onderzoeksbureau Vernet. In het eerste kwartaal van 2024 kwam het verzuimpercentage uit op 8,92%, een daling van 0,39 procentpunt ten opzichte van een jaar eerder.

Hoewel het totale verzuimpercentage onder medewerkers in de VVT-sector is gedaald, is er een aanhoudende stijging van het langdurig verzuim, waarbij medewerkers 365 dagen of langer zijn uitgevallen wegens ziekte. Dit percentage steeg licht van 2,37% naar 2,44% in het afgelopen jaar.

Psychisch verzuim mogelijke oorzaak

Volgens Vernet worden de oorzaken van het verzuim niet geregistreerd, maar hoort het onderzoeksbureau signalen uit de sector dat psychisch verzuim de voornaamste factor is. Daarnaast blijkt uit recent onderzoek dat het psychisch zorggebruik onder zorgmedewerkers al jaren toeneemt.

Meer weten?

A+O VVT, het arbeidsmarkt- en opleidingsfonds voor de VVT-sector waarin ook FBZ vertegenwoordigd is, werkt nauw samen met Vernet om de ontwikkelingen op het gebied van verzuim goed in kaart te brengen. De resultaten hiervan worden ieder kwartaal gepubliceerd in de Vernet Factsheet en Branchemonitor VVT.

×Close search
Zoeken