Door heel het land organiseren zorginstellingen tussen 11 en 15 november activiteiten in het kader van een sociaal veilige werkomgeving.
Uit cijfers van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare blijkt namelijk dat het verzuim door stressgerelateerde klachten in de periode juli 2023 tot en met juni 2024 met 8% is gestegen in vergelijking met een jaar daarvoor. De stijging in de afgelopen vijf jaar komt uit op maar liefst 30%.
Wacht niet tot het fout gaat
Een veilige werkomgeving verhoogt het werkplezier, de betrokkenheid bij de organisatie en de productiviteit. Wie niet inzet op psychologische veiligheid, neemt het risico op een groter verzuim en een groter verloop, met alle kosten van dien. Het Nederlands Instituut van Psychologen (NIP), een van de bij FBZ aangesloten beroepsverenigingen en partner van Week van de Werkstress, roept op om niet te wachten tot het fout gaat en bracht het paper ‘Psychologische veiligheid’ uit om proactief met psychologische veiligheid aan de slag te gaan.
De nadruk in het maatschappelijke debat ligt nu namelijk vooral op sociale veiligheid en reactief handelen als het fout gaat, maar dat is vooral symptoombestrijding. Op papier kunnen organisaties het mooi geregeld hebben, maar het is de vraag of het in de praktijk ook werkt. Psychologische veiligheid draait om een positieve werksfeer en een open en veilige omgeving, waarin teamleden zich comfortabel voelen om hun mening te uiten, feedback te geven en fouten te maken.
FBZ vindt als vakbond voor zorgprofessionals een gezond en veilig werkklimaat erg belangrijk zodat werknemers onder goede omstandigheden hun werk kunnen doen. We roepen werkgevers op de aanbevelingen in het paper op te volgen.
Meer info