skip to Main Content

Contouren Cao Gehandicaptenzorg steeds concreter, maar we zijn er nog niet

Gehandicaptenzorg

Tijdens het vijfde overleg voor de nieuwe Cao Gehandicaptenzorg op 21 januari is gesproken over loonontwikkeling, de arbeidsvoorwaarden van leerlingen en stagiairs, en over- en meerwerk. “We zijn er nog niet, want op veel inhoudelijke onderwerpen moeten nog stappen worden gezet”, zegt FBZ-onderhandelaar Maaike Langerak. “Daarvoor is volgens werkgeversorganisatie VGN ongeveer 1% van de loonruimte beschikbaar; dat is wel érg beperkt. Bovendien leidt het loonbod volgens de meest recente prognoses wel tot koopkrachtbehoud, maar wij zetten in op een verbetering van de koopkracht.” Op 11 februari praten de bonden en VGN verder.

VGN deed tijdens het overleg een loonbod van 3% in 2025 en nog eens 3% in 2026. Afhankelijk van het moment van de loonstijgingen zouden daar bovenop nog eenmalige uitkeringen kunnen worden gedaan. “We willen niet dat de salarisverhogingen pas in de loop van het jaar ingaan”, zegt Langerak. “De oude cao is op 31 december afgelopen, dus werknemers in de gehandicaptenzorg verwachten bij het tot stand komen van de nieuwe cao meteen een structurele salarisverhoging. Dat hebben we duidelijk gemaakt bij VGN. Verder kunnen we de geboden loonsverhoging pas beoordelen wanneer duidelijk is over welke inhoudelijke onderwerpen we overeenstemming kunnen bereiken. Uiteindelijk willen we een cao die niet alleen een goede loonsverhoging bevat, maar die ook voldoende oplossingen biedt voor andere knelpunten die onze achterban ervaart.”

Inhoudelijke onderwerpen

Naast de loonparagraaf is gesproken over de salarissen van leerlingen, zij-instromers en stagiairs en over onderwerpen als de onregelmatigheidstoeslag (ORT) en de vergoeding voor meerwerk in relatie tot overwerk. Langerak geeft aan dat dat constructief verliep, maar benadrukt tegelijkertijd ook dat er op geen enkel punt nog overeenstemming is bereikt. “We willen op 11 februari integrale afspraken maken over alle onderwerpen die met onregelmatig werken, bereikbaarheid en meer- en overwerk te maken hebben. Die onderwerpen moet je in samenhang bekijken; je kunt niet alleen een verbeterde ORT afspreken zonder de vergoeding voor meerwerk en bereikbaarheidsdiensten daarbij te betrekken. De hoge werkdruk en het vaak beschikbaar moeten zijn voor het werk zijn voor veel werknemers in de gehandicaptenzorg knelpunten. We willen daar samen een integrale visie op ontwikkelen die voor alle werknemers een verbetering biedt.”

De cao-partijen praten daar op 11 februari over verder. Ook gaan ze dan in gesprek over onder andere de verlofmogelijkheden in de cao en de reiskostenvergoeding. Op 3 maart staat ook nog een overleg gepland.

×Close search
Zoeken